TOVE BØ LAUNDAL, NTBKøbenhavn/Oslo

Politiet i København pågrep torsdag kveld Joe Erling Jahr (19), som er siktet for drapet på Benjamin Hermansen. Jahr ble natt til fredag avhørt av dansk politi.

Jahr ble tilfeldig pågrepet da han snek på et forstadstog i København. Han ble tatt i rutinekontroll klokken 20.15, og gikk frivillig med til politivakten ved Hovedbanegården. To timer senere fikk politiet i Oslo beskjed om pågripelsen.

— Han opplyste selv at han er Jahr og etterlyst for drapet i Norge, sier sentralleder Jørgen Carlsen ved kriminalpolitiet i København til NTB.

Carlsen sier pågripelsen gikk rolig for seg, uten dramatikk. - Det så ikke ut som han hadde noe imot å bli tatt, sier Carlsen.

I avhør Natt til fredag satt Jahr i avhør hos politiet, men sentrallederen vil ikke opplyse hva Jahr har forklart.

— Det må vente til vi har fått underrettet politiet i Oslo fredag morgen, sier Carlsen. Han vil heller ikke opplyse hvor lenge Jahr har vært i Danmark.

Jahr er overført til Vestre fengsel i København, og framstilles for varetektsfengsling, såkalt grunnlovsforhør, fredag formiddag på Politigården.

Pedersen opplyser til NTB at politiet fredag formiddag vil sende begjæring om utlevering. Hvis Jahr nekter utlevering, vil det ta noe lengre tid før han er tilbake i Norge.

Jahr vil straks få oppnevnt forsvarer, ifølge NRK.

Hovedmannen Den 15 år gamle norsk-afrikaneren Benjamin Hermansen ble knivstukket til døde fredag forrige uke. Til sammen fem ungdommer, alle med tilknytning til nynazist-gruppen Boot Boys, ble lørdag anholdt og siktet for drapet. Tre av dem ble løslatt, mens Ole Nicolai Kvisler (21) og Veronica Andreassen (17) ble varetektsfengslet for fire og to uker.

Jahr har fått oppnevnt en dansk advokat som skal bistå ham i forhørsretten.

Flere av de anholdte skal ha utpekt Jahr som mannen som begikk selve drapshandlingen. Jahr ble mandag siktet og etterlyst i saken. Både norsk og svensk politi har lett etter 19-åringen.

Les også: Ble møtt med skjellsord