Daværende FN-ambassadør Ole Peter Kolby visste om korrupsjonsryktene, men brakte de ikke videre fordi de ikke kunne bevises.

– Jeg ble aldri orientert om det som utenriksminister, sa Jagland til NRK tirsdag kveld.

Kunne ikke gjøre noe

Norge kunne ikke avverget korrupsjonen knyttet til Olje-for-mat-programmet. Stormaktene i FN ønsket ikke å endre systemet, sier NUPI-forsker Henrik Thune til NTB.

Ifølge en rapport Sveriges Radio har fått tilgang til, skal Norge ha visst at Irak krevde ulovlige avgifter av bedrifter som ville handle innenfor rammen til Olje-for-mat-programmet da Norge ledet FNs sanksjonskomité i 2001.

Norge ville ikke at dette spørsmålet skulle tas opp i komiteen av redsel for å bli svartelistet av Irak, ifølge NRK.

Ifølge Henrik Thune er dette bare er en del av sannheten. Systemet med Olje-for-mat var slik at inntektene fra Iraks oljesalg ble satt inn på en FN-konto som Saddam Hussein kunne kjøpe mat og medisiner for.

– Da fikk han ingen penger selv, men det ble løst ved at han betalte overpris for produktene og at selgeren sendte noe av overskuddet tilbake til hans egen konto, sier Henrik Thune.

Leder

Norge var medlem av FNs sikkerhetsråd i perioden 2001-2002 og hadde da formannskapet i sanksjonskomitéen for Irak som skulle overvåke at sanksjonene ble overholdt.

Ifølge Henrik Thune visste alle om korrupsjonen i Olje-for-mat-programmet, også Norge. Norge tok det opp i Sikkerhetsrådet, men ikke til formell behandling. Det ville uansett ikke ført fram, mener han.

– Stormaktene i Sikkerhetsrådet ønsket ikke å gjøre noe med systemet. Land som Russland og Frankrike hadde selv selskaper som var involvert i korrupsjonen, og det var intern maktkamp i USA om Irak-politikken. Man risikerte dessuten at Irak ville slått ned på Olje-for-mat-programmet slik at man ikke fikk sendt like mye mat til den irakiske befolkningen, sier Thune.

Ingen bevis

Utenriksdepartementet har ingen grunn til å tro at norske firmaer har betalt ulovlige avgifter til Irak. Ingen lands myndigheter kom til FNs sanksjonskomité med konkrete opplysninger om korrupsjon, heter det i en pressemelding fra UD.

– Norge var kjent med påstandene om ulovlige avgifter, men det forelå ingen konkrete bevis. Det var derfor ikke grunnlag for å foreta en nærmere behandling av dette spørsmålet, noe som ville forutsette enstemmighet i sanksjonskomitéen, heter det i pressemeldingen.

Daværende leder i sanksjonskomiteen, ambassadør Ole Peter Kolby, legger ikke skjul på at den politiske situasjonen i 2001 var fastlåst.

– Det var ytterst begrensede muligheter til å drøfte konkrete mangler i lys av dype motsetninger mellom faste medlemmer i Sikkerhetsrådet, sier han.

Gransking

Etter regimeskiftet i Irak i 2003 ble det satt i gang en omfattende gransking av Olje-for-mat-programmet. Granskingsrapporten inneholder ikke kritikk av Norges håndtering av formannskapet i sanksjonskomitéen, opplyser UD.

Ifølge Ole Peter Kolby var Norges prioriterte oppgave i sanksjonskomitéen å reformere sanksjonssystemet for å bedre den irakiske sivilbefolkningens situasjon.

Gunnar Bloom fra den svenske FN-representasjonen fikk i oppdrag å finne ut hva FN og andre land visste om saken, og han skrev en hemmelig rapport som Sveriges Radio nå har fått tak i.