• Mafiaen har tatt mye av styringen i Kosovo, sier Thorbjørn Jagland. Han slår hardt tilbake mot dem som refser ham etter uttalelsene om Kosovo.

OLAV GARVIK

Thorbjørn Jagland mener at kritikerne ønsker å ta ham som person fremfor å diskutere fakta.

— Jeg har ikke vært i nærheten av å si et eneste negativt ord om kosovoalbanerne, verken som folkegruppe eller enkeltindivider. Jeg har bare pekt på at det internasjonale samfunn har latt det drive og gå i Kosovo altfor lenge, uten å ordne opp, sier Jagland til Bergens Tidende.

Så vel SV-erne Berge Furre og Kristin Halvorsen som professor Svein Mønnesland og Bjørg Hope Galtung (Sp) har gitt lederen i utenrikskomiteen det glatte lag etter at han på NHH denne uken sa at «Kosovo produserer ikke stort annet enn kriminalitet.»

- Useriøst av kritikerne

— De har åpenbart ikke fått med seg den sammenhengen uttalelsen falt i. Derfor er det useriøst, det de sier, og den slags kan jeg ikke forholde meg til.

Det er den håpløse situasjonen Kosovo er havnet i som bekymrer meg mer enn noensinne, for det er ingen tvil om at mafiaen har overtatt mye av styringen der. Når vi vet at Afghanistan produserer 75 prosent av all opium i verden, og mesteparten av dette går gjennom Kosovo, er det grunn til å slå alarm, fortsetter Jagland.

— På den bakgrunn er det en kortslutning å hevde at jeg for eksempel stigmatiserer kosovoalbanerne, sier han.

EU og NATO redningen

Han peker på at hele Balkan sliter med en blanding av kriminalitet og politikk, ispedd mye sterk nasjonalisme. Milosevic-regimet var en klar eksponent for dette.

— Dette er det bare EU og NATO som på kort sikt kan ordne opp i. Det er i dag bare EU som har tilstrekkelig kraft til å skape den integrasjon som er nødvendig for å få stabile forhold på Balkan. Det er tydeligvis slike toner en mann som Berge Furre ikke liker å høre. Derfor passer det best for ham og andre EU-motstandere å ta person istedenfor å drøfte sak. Men det nytter ikke å skyve ubehagelige realiteter som dette foran seg, sier Jagland.

Han nevner ellers at ifølge en resolusjon i FNs sikkerhetsråd har man forpliktet seg til å skape en løsning for Kosovo innen 2005. Det er foreløpig ingen tegn på at dette vil skje, og i mellomtiden er det kriminelle grupper som har fylt det maktvakuum som er oppstått.

TAR MANNEN, IKKE BALLEN: - Det passer best for Berge Furre (SV) og andre EU-motstandere å ta person istedenfor å drøfte sak, mener Thorbjørn Jagland (Ap), som ikke angrer sine krasse uttalelser om Kosovo. ARKIVFOTO