• Helt for jævlig, er den fyndige kommentaren fra fylkesleder Sverre Myrli i Akershus etter partileder Thorbjørn Jaglands siste uttalelser.

— Jeg synes det Thorbjørn gjør er trist og helt unødvendig, sier fylkesleder i Nordland, Odd Eriksen, til NTB.

Uttalelsene er representative for store deler av Arbeiderpartiet etter Jaglands utspill i TV 2 onsdag, der han indirekte legger skylden for valgnederlaget på Jens Stoltenberg.

Jaglands siste utspill kommer dagen før partiet møtes til landsstyremøte på Gardermoen der han og Stoltenberg skal sitte side ved side. Reaksjonene fra tillitsapparatet tyder på at de ikke ønsker noen ny persondebatt i tillegg til den som allerede raser i partiet i forbindelse med nestlederstriden.

Varsler kamp

Jagland varsler at han vil ta opp personstriden på landsstyremøtet selv om det ikke står på den utsendte dagsorden.

— Vi har nå en situasjon som er i ferd med å forgifte hele partiet. Man kan beskylde meg for mye, men ikke ta fra meg min integritet. Vi må nå ta opp dette i full bredde og ikke feie det under teppet lenger, sier Jagland til NRK Dagsnytt.

Jagland insisterer på at uttalelsene hans ikke er ment som et angrep på Stoltenberg.

— Det er totalt absurd at en ren selvfølgelighet blir oppfattet som kritikk av Jens, sier han til Aftenposten.

— Det ble skapt et falskt bilde av at Ap hadde problemer med kommunikasjonen, og at alt ville snu dersom noen andre tok over. Det skjedde ikke. Problemet lå, slik jeg alltid har hevdet, andre steder, sier Jagland.

Nøye planlagt

Myrli fnyser av Jaglands egne uttalelser om at utspillet ikke er noe angrep på Stoltenberg.

— Thorbjørn har vært med så lenge i dette spillet at han forstår at hans utspill ikke kan oppfattes som noe annet enn et angrep på Jens. Han kan ikke komme utenom at dette er et nøye planlagt spark på skinnleggen til hans etterfølger. Jeg er lei meg, rett og slett forbanna, sier Myrli til NTB.

— Jeg hadde forventet meg at partilederen hadde opptrådt verdig og trukket seg med æren i behold. Isteden pisker han opp dritt, sier han.

Myrli innrømmer at Jagland ofte har hatt det tøft, men at det ikke rettferdiggjør hans måte å være på.

— Det virker som mannen har problemer og er full av hevnlyst. Situasjonen er ille nok fra før, sier Sverre Myrli.

Sentralstyremedlem Grete Fossum sier at Jaglands uttalelser vitner om at han ikke lenger ønsker å delta i norsk politikk.

— Det likner på en avskjedssøknad, men det er ikke sikkert han får den i nåde, sier hun.

Rask slutt

Ingen ønsker den nye persondebatten velkommen, og alle håper den får en rask slutt.

— Dette er en debatt vi ikke må bruke tid på. Det vil bare ramme Thorbjørn selv, og det fortjener han ikke etter alt han har gjort for partiet. En slik avslutning vil bare bli trist, sier Odd Eriksen.

Fylkesleder Tore Nordtun i Rogaland, som også er stortingsrepresentant, understreker at det som skjer ikke er bra for partiet.

— Jeg vil ikke kommentere innholdet i det Jagland sier, men nå blir det igjen personstrid i en tid da det er veldig vanskelig å nå frem med politikken, understreker han.

Fylkesleder Jon Olav Alstad i Nord-Trøndelag mener at man burde vært ferdig med denne debatten for lenge siden, og at Jagland burde ha skjønt at uttalelsene ville bli oppfattet som kritikk av Stoltenberg.

— Nå må vi sørge for at det ikke blir noe mer diskusjon rundt dette, sier han.

(NTB)