Ryktene om hvem som skulle få årets fredspris florerte i forkant. Midt i manesjen sto Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland med smørblidt åsyn og strødde om seg med hint.

Det er lang tradisjon for mediespekulasjoner rundt hvem som får Nobels fredspris, men at lederen for Nobelkomiteen uttaler seg såpass mye som Jagland har gjort, er ganske nytt.

— Han var så keen på å si det torsdag at det var så vidt han klarte å holde seg. Han ga så mange hint at min kollega Odd Einar Hennøy la ut riktig navn på vinneren på twitter kl. 8.13 fredag basert på Jaglands «hint, hint, blunk, blunk», sier reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen til NTB.

Han ser ikke noe problem i at Jagland virker kry og glad:

— Det er som et barn som har kjøpt fin julegave til mamma og bare har lyst til å si hva det er med én gang.

- Han erter journalistene

Det er flere som har merket seg at Jagland mer enn gjerne vil snakke om fredsprisvinnere før navnene er kjent:

— Han har valgt en helt annen linje enn sine forgjengere, som avsto fra å kommentere hvem som skulle få fredsprisen. Nå har vi fått en komitéleder som leker med spekulasjonene og legger ut spor og hint. Han erter journalister og forskere med at de ikke klarer å se hvem som for komiteen har vært det åpenbare valget i år, sier direktør ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) Kristian Berg Harpviken.

Han tror Jagland gjør dette for å skape mer oppmerksomhet om prisen.

— Det er i og for seg positivt, dette er verdens viktigste pris. Den har stor internasjonal interesse. Samtidig registrerer jeg at mange mener Jaglands uttalelser gir Nobelkomiteen et mindre seriøst preg og svekker dens omdømme.

Skaper oppmerksomhet

Mens spekulasjonene i begynnelsen pekte mot aktivister og bloggere fra den arabiske våren, kom Jagland med uttalelser som sendte spekulasjonene i en annen retning. Harpviken er selv en av dem som spekulerer i forkant av offentliggjøringen av fredsprisvinnere, og syns det er bra med mye virak:

— Spekulasjoner generelt tjener her et viktig formål. Det er en arena for diskusjon rundt begrepene krig og fred, hva legger vi i det når vi snakker om fredsarbeid? De uformelle nominasjonene er også med på å skape debatt og oppmerksomhet rundt personer og organisasjoner som ikke alle kjenner til. Vi ser jo at dette er viktig for flere av dem, som senere har ført opp «nominert til Nobels fredspris» på CV-en sin. Samtidig er det veldig viktig å huske at for noen er det en belastning å bli nevnt som kandidat. Derfor er jeg påpasselig med hvem jeg lanserer i mine spekulasjoner.