Det ble langt på vei tatt for gitt at stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) skulle overta som leder av Stortingets nobelkomite, da han og SVs Ågot Valle ble innvalgt som nye medlemmer i fjor høst. Det lå i hvert fall i kortene da ledelsen i Arbeiderpartiets stortingsgruppe lanserte ham.

Men det er de fem medlemmene i komiteen som selv konstituerer seg, og i dag formiddag blir spenningen utløst. Fire kvinner fra fire partier skal ta stilling til om den eneste hanen i kurven skal få det celebre vervet etter KrF-mannen Ole Danbolt Mjøs.

Valle var den første som uttalte offentlig at det kunne være like naturlig å velge en kvinne som en mann i denne posisjonen.

Ytterhorn skeptisk

Seniorrådgiver i Fremskrittspartiets stortingsgruppe, Inger-Marie Ytterhorn, er en av de fem i komiteen som årlig er med og peker ut hvem som er verdig fredsprisvinner. Hun er også skeptisk til å satse på Jagland.

– Sittende stortingsrepresentanter og statsråder bør ikke sitte i komiteen. Det er også spesielt uheldig å velge en stortingspresident, som i veldig stor grad representerer Norge som land, er Ytterhorns begrunnelse.

Dermed har Ågot Valle i det minste én alliert, selv om Ytterhorn har en annen begrunnelse enn SV-politikeren.

– Har du drøftet lederspørsmålet med de øvrige i Nobelkomiteen før det avgjørende møtet i dag?

– Nei, det har jeg ikke. Men jeg har drøftet det med ledelsen i SVs stortingsgruppe, svarer Valle.

– Står du fast på at en annen enn Thorbjørn Jagland bør overta ledervervet etter Mjøs?

– Jeg har ikke annen kommentar enn at det ikke er noen automatikk i dette valget, sier Ågot Valle som forlater Stortinget i sommer.

Veteranen Rønbeck

Dersom det blir foreslått motkandidat til Jagland, vil partifellen Sissel Rønbeck trolig være mest aktuell, ettersom hun er nestor i komiteen med femten år som medlem. Rønbeck har både vært stortingsrepresentant og statsråd i tre regjeringer, senest som samferdselsminister i årene 1996-97, da Jagland var statsminister.

– Er du villig til å stille mot din tidligere regjeringssjef?

– Nobelkomiteen konstituerer seg selv. Mer får du ikke ut av meg, sier Sissel Rønbeck.

Den fjerde kvinnen i komiteen, Høyres tidligere leder og statsråd Kaci Kullmann Five, er like formell og ordknapp når BT går henne på klingen:

– Jeg snakker av prinsipp aldri om hva som skjer i Nobelkomiteen. Det er diskusjoner som hører hjemme i komiteens møterom, er hennes svar.

To kvinner før

Komitéleder velges for ett år om gangen. To ganger tidligere har en kvinne hatt ledervervet i Stortingets Nobelkomite. Det var Ap-veteranen Aase Lionæs som «regjerte» i perioden 1968-79. Forfatteren og journalisten Gidske Anderson, som også tilhørte Arbeiderpartiet, var leder i 1987-88.

Bergens Tidende