Ørnhøi er rådgiver i forsvars— og sikkerhetspolitiske spørsmål i SV, og sitter i regjeringens utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet.

Konspiratorisk Onsdag kveld møtte Ørnhøi representanter for jagerflyprodusenten JAS Gripen til middag på en restaurant i Oslo, skriver Dagbladet.

Norge skal kjøpe nye jagerfly som erstatning for dagens F-16, og i tillegg til JAS Gripen konkurrerer europeiske Eurofighter og amerikanske Lockheed Martin om milliardkontrakten.

Stortingspresidenten er kritisk til restaurantmøtet:

– Jeg synes det framstår som svært uheldig at en av SV-leder Kristin Halvorsens nærmeste rådgivere har slike kontakter, kontakter som kan framstå som konspiratoriske, sier stortingspresident Jagland til Dagbladet.no.

Bakrommet Lederen av forsvarskomiteen på Stortinget, Jan Petersen (H), maner til åpenhet om prosessen rundt jagerflykjøpet og ber om en avklaring av Ørnhøis rolle:

– Dersom det viser seg at finansminister og SV-leder Kristin Halvorsens fremste rådgiver innen sikkerhets- og forsvarsspørsmål, som også er medlem av regjeringens sikkerhetspolitiske utvalg, løper ærend for en av de tre kandidatene, er dette meget uheldig, sier Petersen.

– Fraksjoner internt i regjeringen kan ikke kjøre parallelløp i det skjulte mens Forsvaret driver sin offisielle anskaffelsesprosess. Denne saken skaper frykt for at innkjøpet vil bli bestemt på bakrommet. Her må man opptre ytterst korrekt, legger han til.