Meningene var mange, og delte, om Jaglands tale under fjorårets omdiskuterte fredspristildeling, skriver Aftenposten.no.

Årets tale får skryt fra de fleste hold.

Halvor Eifring, professor i moderne kinesisk ved Universitetet i Oslo, oversatte Jaglands tale fra engelsk til kinesisk for seremoniens kinesiskspråklige gjester.

— Jeg syns det var en veldig god tale. Torbjørn Jagland hadde gjort god research og det var en sammensatt tale med mange elementer. Talen inneholdt flere elementer som kunne bidra til å dempe kritikken fra Kina. Jeg tror imidlertid ikke Kina er interessert i å dempe kritikken på dette tidspunktet, sier Eifring.

— Handlet om grunnleggende rettigheter

Chris Smith, kongressrepresentanten fra New Jersey som nominerte Liu Xiaobo til årets pris, likte også talen til Jagland:

— Jeg synes det var fint at talen i så stor grad handlet om våre grunnleggende, universelle rettigheter som mennesker. Vi må slutte å akseptere at noen tror at det er greit å fengsle folk fordi de har en annen mening enn sine myndigheter. I alt for lang tid har vi latt Kina være bøller. Det er på tide med en tøffere linje.

Jan Egeland, direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), karakteriserer talen som en forsvarstale for fredsprisvinneren:

— Det var veldig fint at dette ble en forsvarstale for Liu, og ikke et angrep på Kina.

«Kunne høre stemmene til undertrykte»

Talen gjorde inntrykk på Rebiya Kadeer, uigurleder og nominert til årets fredspris:

— Jeg kunne høre stemmene til undertrykte mennesker fra hele verden under talen og seremonien. Nobelkomiteen har gjort noe veldig viktig i år.

Også skuespiller og vert Denzel Washington ble rørt.

— Det var en rørende seremoni. Den gjorde inntrykk, sa Washington til Aftenposten.no i Oslo rådhus.

Tror mer kritikk vil komme

  • Jagland fikk stående ovasjon da han sa at tildelingen av årets fredspris var både nødvendig og formålstjenlig. Han hørtes imidlertid litt defensiv ut, noe jeg ikke synes han trengte å være. For meg er det åpenbart at denne fredsprisen var nødvendig.

Det sier den amerikanske forfatteren og Kina-eksperten Gordon Chang.

— Det var veldig bra at Jagland sa at nesten alle de rikeste landene i verden er demokratiske. Demokratiske land kan organisere menneskelige ressurser best. Dette er et svært viktig poeng, særlig i disse dager, hvor Kina angriper selve konseptet frihet og representativt styresett.

Chang mener det vil komme mer kinesisk kritikk av både Norge og Nobel-komiteen, men sier han tror denne ville kommet uansett av hvordan Jagland valgte å ordlegge seg i sin tale.

- En av Jaglands beste taler

  • Det var en uhyre velbalansert tale. Han forsøkte, og etter min mening greide han også, å ikke fornærme Kina. Samtidig gjorde han det veldig klart at Liu Xiaobo er en meget verdig prisvinner, at han fortjener prisen fullt ut, og at han også fortjener å bli løslatt fordi han ikke har gjort noe galt, sier Kjell Dragnes, utenriksredaktør i Aftenposten.

— Vil Jaglands tale bidra til å dempe kritikken, eller nøre oppunder kinesernes misnøye med årets pristildeling?

— Den vil på kort sikt ikke føre til at kritikken vil dempes, men det er verd å legge merke til at Jagland også hadde mange positive ord å si om Kina, ikke minst om de sosiale og økonomiske rettighetene, som er styrket gjennom den økonomiske utviklingen i Kina, og som han selv sa, har løftet millioner av mennesker ut av fattigdommen.

— Og dette er ord som Kina burde ta til seg, mener Dragnes.

— Men på en annen side så har Kina gått så hardt ut på forhånd, og gjør det vel fortsatt, at det nok vil ta en tid før uroen og kritikken vil dempe seg.