— Det er samme aldersgrense for kjøpe øl og vin. Da må det være valgfritt om man ønsker å kjøpe seg en flaske vin eller noen øl, sier Heidi Fuglesang i Høyres Studentforening.

Representantskapet i Bergen Høyre vedtok mandag at partilaget ønsker å åpne for at dagligvarebutikker skal kunne selge vin. Forslaget kom fra studentforeningen,

Dermed har Høyres nest største lokallag tatt stilling i alkoholdebatten som kan bli en av kampsakene på landsmøtet til Høyre, 3. til 5. mai.

Programkomiteen i Høyre har foreslått å bevare dagens ordning med vinmonopol, men å vurdere en ordning med vinmonopol i butikk i områder uten vinmonopolutsalg, innenfor rammen av EØS-avtalen.

— Mange steder det er lang vei til pol. Da må være mulig å kunne kjøpe seg en flaske vin til maten, sier Fuglesang.

Ville tillate brennevin også

Forslaget som ble vedtatt var ikke det mest ytterliggående på representantskapet.

Ungdomspolitikerne Petter Nilsen, Petter Haraldsen og Erik Skutle foreslo å åpne for salg av all alkohol, inkludert brennevin, i butikker som i dag har bevilling til å selge øl.

— Jeg mener det er bedre først å se hvordan det fungerer med vinsalg i butikk. Dessuten er det 20-årsgrense for sprit, og da kan ikke 18-19-åringer stå i kassen og selge det, slik dagens regelverk er, sier Fuglesang.

På sikt åpner hun likevel for å legge ned hele ordningen med Vinmonopol.

Tror polet vil overleve

Erik Skutle er også godt fornøyd med vedtaket.

— Jeg kan ikke se at det er noe problem at folk skal kunne kjøpe se gen flaske vin etter klokken 18 på den lokale butikken. Dette handler om gjøre livet litt enklere for folk, sier han.

— Vil ikke vinsalg i dagligvarebutikk true vinmonopol-butikkene?

— Jeg tror nok polet vil klare seg greit uansett. De sitter på mye kompetanse og et langt bedre utvalg enn butikkene kan ha, mener Skutle.

På representantskapet i Bergen Høyre kom det også et forslag om å gjøre vinmonopol i butikk tilgjengelig over hele landet. Det ble nedstemt til fordel for forslaget om å tillate vinsalg i ordinære matbutikker.

Hva mener du? Si din mening under!