Beslutningen er endelig. Olje— og energiministeren sier han har forståelse for motstanden mot mastene.

— Det er et betydelig inngrep, sier Terje Riis-Johansen.

Han mener at luftspenn er den eneste løsningen som gir god nok sikkerhet i kraftforsyningen til Bergen. Den alternative løsningen, sjø- og landkabel, er for usikker og også vesentlig dyrere, sier han.

— Dette er en klassisk konflikt der storsamfunnets behov er annerledes enn de lokale ønskene, sier statsråden.

Han innser at utbyggingen kan få konsekvenser for turistindustrien i Hardanger, og lover derfor 100 millioner kroner i ekstra overføringer til Hordaland fylkeskommune. Pengene skal øremerkes tiltak for reiselivsnæringen i Hardanger.

Hvordan pengene skal brukes, avgjøres av fylket og kommunene i samarbeid.

Samlet regjering

Det er en samlet regjering som står bak beslutningen som Olje- og energidepartementet har tatt, sier statssekretær Guri Størvold (Sp) til bt.no.

Regjeringspartiet SV har kjempet for en uavhengig vurdering av alternativene, men har nå tapt saken. Det betyr at Statnett kan starte byggingen av den 90 kilometer lange høyspentlinjen gjennom delvis uberørt Hardanger-natur.

— Alle alternativer er grundig vurdert, sier Guri Størvold, og konklusjonen er klar:

— Det finnes ikke alternativer til luftlinjen, sier hun.

- Så skånsomt som mulig

Størvold understreker at det ikke har vært noen lett avgjørelse å ta.

— Men noe må gjøres på grunn av den anstrengte kraftsituasjonen som vi hadde sist vinter. Utbyggingen vil bli gjennomført så skånsomt som mulig, og det vil bli satt inn avdempende tiltak. Vi legger også stor vekt på dialog med lokalbefolkningen, sier Guri Størvold.

Svært mange personer har engasjert seg i kampen mot mastene i Hardanger. Blant kjente navn som har engasjert seg, er Johan Fredrik Odfjell, Trond Mohn og Bjarte Hjelmeland. Sistnevnte spilte i en reklamefilm med budskap om å si nei til mastene.

Her skal mastene gå. Zoom i kartet for detaljer (artikkelen fortsetter under kartet):

Sivil ulydighet

Organisasjonen Bevar Hardanger vil ikke gi opp kampen mot mastene.

— Vi får ta en rådslaging. Blir det sivil ulydighet, får vi ta det når den tid kommer, sier styreleder Klaus Rasmussen.

— Hva slags sivil ulydighet tenker du på?

— Jeg har ikke noe spesielt i tankene, sier Rasmussen.

Han er svært skuffet over regjeringens beslutning.

— Vi er lei oss. Det er trasig at de ofrer Hardanger-landskapet på bekostning av oljeindustriens ønsker om kortsiktig profitt. De kunne ha vært med og betalt for nedgravde kraftlinjer, men regjeringen vil ikke engang diskutere det, sier Rasmussen.

- Nødvendig

Statsminister Jens Stoltenberg mener beslutningen om å bygge kraftlinjen mellom Sima og Samnanger er nødvendig for å få slutt på den sårbare kraftsituasjonen i regionen.

— Det var nødvendig å få tatt en slik beslutning nå for å sikre trygg strømtilførsel til bergensregionen, sier Stoltenberg i en pressemelding.

Han sier at ulike alternativer har vært vurdert, men at de faglige rådene har vist at den beste løsningen for å gi nødvendig forsyningssikkerhet er utbygging av den omstridte kraftlinjen.

— Beslutningen bygger på et omfattende faglig grunnlag. En slik ny vurdering vil utsette utbyggingen med om lag ett år, og dermed føre til økt risiko for strømutkobling. Den sjansen bør vi ikke ta, legger Stoltenberg til.

- Helsvart for Vestlandet

Skolebyråd i Bergen, Filip Rygg (KrF), kaller vedtaket «vanvittig».

— Hvilken beskjed er dette til Vestlandet? Først utsetter man hevingen av ubåten utenfor Fedje, deretter kutter man i overføringene til Bergen, og nå skal monstermastene bygges. Det siste året har vært helsvart for Vestlandet, skriver han i sin blogg.

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen er glad regjeringen har bestemt seg for å bygge ut kraftlinjen mellom Sima og Samnanger. Han viser til den anstrengte kraftsituasjonen i Hordaland.

— Samtidig forstår jeg kritikken mot luftspenn, og jeg skulle ønske regjeringen på et tidligere tidspunkt hadde gjort en grundig utredning av de ulike alternativene, sier Solvik-Olsen til NTB. Han er Frps energi- og miljøpolitiske talsmann.

Frp-politikeren benytter anledningen til å så tvil om SVs troverdighet.

— På ny ser vi at SV støtter politikk partiet har hevdet det er imot. SV fremstår som et opposisjonsparti internt i regjeringen, og driver med utstrakt bruk av dobbeltkommunikasjon. Man sier én ting, men gjør noe helt annet.

- Katastrofalt feilgrep

Lokalpolitikerne til SV kan ikke forsvare regjeringens vedtak.

— Bergen SV ser dette som et katastrofalt feilgrep ikke bare i et naturvernperspektiv, men også næringspolitisk og helsepolitisk, sier Sara Bell, leder i Bergen SV.

«Bergen SV vil ikke ha det sittende på oss at Hardanger må ofres for å dekke Bergen bys umettelige kraftbehov. Vi krever at naturperlen Hardanger bevares og skjermes!» skriver lokallaget i en pressemelding.

Naturvernforbundet i Hordaland mener utbyggingen vil gjøre stor skade på naturen og landskapet i Hardanger.

— Vi er svært skuffet, sier Espen Edvardsen, fylkesleder i Naturvernforbundet i Hordaland.

Statnett har alt for stor makt i norsk linjepolitikk, mener han.

— Det har kommet klart og tydelig fram i denne saken, sier Edvardsen.

Han krever nå at regjeringen endrer behandlingsmåten for slike saker, og mener både naturhensyn og lokale interesser må få langt større plass og betydning.

Hva synes du om vedtaket? Si din mening!