JOHN LINDEBOTTEN

Nei, det ble ikke rare EU-debatten blant de 50-60 tilhørerne på EU-seminaret i Folkets Hus. Det vil si, ikke før Grete Berget fra Europabevegelsen og Ragnar Bøe Elgsaas fra nei til EU møtte hverandre som siste post på programmet.

Etter at Thorbjørn Jagland hadde snakket om internasjonal solidaritet, selvråderett, Euro, forsvarspolitikk og internasjonal politikk i vel én time, og lagt alt dette frem som overbevisende argumenter for norsk EU-medlemskap, var det bare overbeviste ja-folk, som han selv, som fant veien til talerstolen.

Ikke engasjement

— Jeg tror ikke engasjementet er til stede blant partimedlemmene, sier Terje Ohnstad, kommunalråd for Ap i Bergen kommune. Selv om Arbeiderpartiet nå har innledet en EU-debatt som skal munne ut i en konklusjon på landsmøtet før valget i 2005, tror Ohnstad at temperaturen ikke vil stige før det fastsettes dato for en ny folkeavstemning.

Og det kan enda bli mange år til.

Men om det ikke var EU-motstandere til stede i går, så ble i hvert fall tilhengerne som var der bare styrket i sin tro av å høre på Thorbjørn Jagland.

Med mikrofon i hånden, og uten manus, redegjorde han bl.a. for hvorfor det var nødvendig med en felles EU-valuta, for å skape en motvekt mot den dominerende dollaren. Hvorfor det var nødvendig med et samlet EU som støttet opp om FN, for å skape motvekt mot supermakten USA, som så suverent drev og tok seg til rette rundt omkring i verden uten å spørre noen som helst.

Høyre-politikk likevel

— EU-motstander Trond Giske hevder at EØS-avtalen virker godt, og at det er en fordel at vi ikke deltar i den felles pengepolitikken, fordi det gir oss bedre mulighet for å bekjempe ledigheten. Hva sier du til det?

— Det er nok mulig å føre et slikt resonnement. Men dette er et komplisert spørsmål, og det er også mulig å hevde det motsatte. Ved et norsk medlemskap vil vi ha behov for overgangsordninger, sier Thorbjørn Jagland til Bergens Tidende.

I sitt foredrag bemerket han bl.a. at mange på nei-siden fryktet dreining i retning av mer Høyre-politikk med norsk EU-medlemskap for 10 år siden.

— Men nå har vi jo gjennom valg fått rikelig med Høyre-politikk likevel, og det attpåtil administrert av en nei-mann. Det ble også hevdet at arbeidstakeres rettigheter ville bli svekket i EU. Nå har vi sett at vi neimen ikke behøver EU-medlemskap for å få det til, sa Jagland.

Gadd ikke

Som siste post på seminarprogrammet sto så meningsutvekslingen mellom Europabevegelsen og Nei til EU. Først da kom den profilerte nei-mannen Odd Rambøl tuslende.

— Kunne ikke du gitt et viktig bidrag til debatten etter Thorbjørn Jaglands innlegg?

— Nei, da gadd jeg ikke stille opp. Og det skjedde i ren protest. Skal vi først debattere EU, så skal ikke det skje på Thorbjørn Jaglands premisser etter at han først har fått en hel time til å legge frem sine argumenter, sier Rambøl til BT.

<b>UIMOTSAGT:</b> Thorbjørn Jagland ble ikke møtt av ett eneste motargument da han argumenterte for norsk EU-medlemskap i Hordaland Arbeiderparti lørdag.<p/> ARKIVFOTO: ROBERT BRÅTHEN