Den israelske ambassaden synes dagens sikkerhet er for dårlig og ønsker å bygge mur rundt ambassaden.

— Den israelske ambassadens sikkerhetsopplegg, med lyskastere, overvåkingskameraer og kontroll av biler, har vært uvant og ubehagelig for oss, men det har blitt bedre de siste månedene, sier entreprenør Erik Bøhler i nabofirmaet Scandinavian Development AS til Aftenposten Aften.

Firmaets advokat Harald Hjort har skrevet en protest til Oslo kommune hvor det sies at "den israelske ambassaden utfører aktiv personovervåking og nærgående kontroll av ansatte og besøkende, noe som har ført til en rekke ubehageligheter."

Ifølge Sagi Karni, 1. sekretær og pressetalsmann ved den israelske ambassaden, skal sikkerhetsvaktene ved ambassaden i Parkveien aldri ha blitt kritisert for å trakassere ambassadens naboer. Det skal være helt ukjent for ambassaden at noen skal være misfornøyde med sikkerhetsvaktene.

Den israelske ambassaden har tidligere blitt bedt av Utenriksdepartementet om å følge norsk lov. De er også blitt fortalt at israelske vakter ikke har politimyndighet i Norge. Dette skjedde i forbindelse med at en kvinne ble avkrevd legitimasjon da hun parkerte bilen sin i nærheten av ambassaden.

Den israelske ambassaden skal da ifølge Torgeir Larsen, pressetalsmann i UD, ha tatt henvendelsen fra UD til etterretning. UD vil nå ta saken opp med ambassaden på nytt hvis det viser seg at overvåkingen har gjentatt seg.

Den israelske ambassaden ønsker selv å bygge en to meter høy mur av betong og stål rundt ambassadebygningen fordi de mener sikkerheten rundt ambassaden er for dårlig. Saken ligger nå til behandling hos fylkesmannen etter ar riksantikvaren protesterte mot byggetillatelse gitt av plan- og bygningsetaten.

NTB