CHRISTIAN H. HARALDSEN og ROAR VALDERHAUG

Storebrands kjøp av SPP blir et av de største norske oppkjøpene noensinne, hvis det lykkes. Det norske selskapet vil betale minst 13,6 milliarder norske kroner for svenske SPP.

Som alle andre store fusjoner og oppkjøp ble prosjektet innhyllet i kodenavn for å sikre at færrest mulig skulle forstå hva som var i gjære. Storebrand var «Steve» som skulle kjøpe «Silver» (SPP) av «Gold» (Handelsbanken). Hele prosjektet fikk kodenavnet «Midsummer» i Storebrand.

Aksjekursen falt kraftig

Hvis aksjemarkedets mottakelse av oppkjøpet skulle hatt et passende kodenavn kunne det vært «Midsummer Nightmare».

Storebrands aksjekurs falt syv prosent i går. Dermed ble børsverdien 1,5 milliarder kroner lavere. Selgeren Handelsbanken ble bedre behandlet. Aksjekursen steg med om lag 7,5 prosent, og sendte dermed børsverdien opp med mer enn åtte milliarder svenske kroner.

Men om handelen skal bli noe av, må Storebrand-sjef Idar Kreutzer ha klarsignal fra aksjonærene. De vil bli bedt om å sprøyte inn ni milliarder kroner i ny egenkapital på en ekstraordinær generalforsamling i oktober.

For å gjennomføre en slik kapitalutvidelse, må to tredeler av aksjonærene si ja.

Islendingene kan bestemme

Dermed kan generalforsamlingen bli en ny thriller, ti år etter at Orkla og Kjell Inge Røkke hindret Storebrand i å slå seg sammen med Kreditkassen på en dramatisk generalforsamling.

Den islandske banken Kaupthing er Storebrands største aksjonær, med 20 prosent av aksjene. Det islandske investeringsselskapet Exista, som er største eier i Kaupthing, eier mer enn fem prosent av aksjene i Storebrand.

25 prosent vil i praksis være nok til å stanse en slik kapitalutvidelse. Kredittilsynet har satt i gang en prosess for å undersøke om de to islandske selskapene i realiteten skal behandles som ett.

Blir de det, må de selge seg ned til 20 prosent av aksjene, som er den andelen Kaupthing har konsesjon til å eie. En andel på 20 prosent vil neppe gi negativ kontroll alene.

— Ikke bestemt oss

Om islendingene vil si ja eller nei til kapitalutvidelsen, og dermed oppkjøpet, er uvisst.

— Vi må først vurdere avtalen og deretter må vi avgjøre hvordan vi skal stille oss til emisjonen. Vi har ikke trukket noen konklusjoner ennå, sier kommunikasjonsdirektør Jónas Sigurgeirsson i Kaupthing.

— Vi har egentlig ikke noen kommentar, sier Sigurdur Nordal, som er investorkontakt i Exista, men legger til:

— Vi har full tillit til ledelsen i Storebrand.

Umiddelbart etter at Kreutzer hadde presentert handelen i Oslo i går, dro han videre med chartret fly til Stockholm for å holde pressekonferanse der. I dag skal han prøve å overbevise investorer og analytikere i London. Det kan bli en tøff jobb.

Gjensidige er største norske aksjonær, og de vil heller ikke ta stilling til kjøpet ennå, forteller informasjonsdirektør Øystein Thoresen.

Aftenposten/Bergens Tidende

Mats Andersson / SCANPIX