Nye data bekrefter tendensen til aksellerert smelting av isbreer i fjellene de siste 25 årene, konstaterer WGMS, et globalt senter for isbreovervåking lokalisert i den sveitsiske byen Zürich.

Forskerne har fulgt utviklingen til 30 isbreer i ni ulike fjellområder siden 1980. Isbreene har blitt i gjennomsnitt 9,6 meter tynnere. Siden 2000 har breene mistet 0,6 meter årlig, målt i såkalt vannekvivalent. Det tilsvarer en drøy meter is.

Det betyr at isbreene nå krymper 1,6 ganger fortere enn på 1990-tallet, og tre ganger raskere enn på 1980-tallet, skriver WGMS i en pressemelding.

Fullstendige data for 2006 foreligger ikke ennå, men siden fjoråret var det varmeste noen gang i flere deler av verden, regner forskerne med at trenden holder seg.

– Både isbreenes tykkelse og overflate er langt mindre i dag enn de var i 1980-åra. Det økte tempoet i issmeltingen de siste årene levner ingen tvil om den stadig raskere endringen i klimatiske forhold, sier Michael Zemp, en av breforskerne ved WGMS.

Isbreene i fjellene spiller en stor rolle for vannforsyningen flere steder i verden. Millioner av mennesker i India og Kina er avhengige av vannet fra isbreene i Himalaya.

Indiske forskere konstaterte nylig at isbreene i Himalaya har blitt redusert med en femdel siden begynnelsen av 1960-tallet. Østerrikske forskere frykter at de siste isbreene i Alpene kan være borte om 40 år, om ikke tidligere.

Knut Strand