Sist tirsdag ble de avlivet av politifolk fra Sysselmannen på Svalbard. I isbjørnmagen fant sysselmannens folk ugjendrivelige bevis på at familien har drevet hytteinnbrudd. Magesekken var full av Toro suppeposer, Rett-i-koppen-pakker og russisk ferdigmat, skriver Svalbardposten.

Kutt og blod

— Denne familien hadde i alle fall drevet med innbrudd. Den hadde blant annet blod i pelsen. Binna hadde kuttskader som er forenlig med glasskutt etter innbrudd. Det var også blodspor i flere av hyttene, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tomre til avisen.

Hyttefolket på Svalbard puster lettet ut etter at familien ble avlivet. Man antar at dette er de samme isbjørnene som tidligere i sommer raserte en rekke hytter i Svea-området. Den siste uken før isbjørnfamilien ble skutt i Colesbukta mellom Barentsburg og Longyearbyen var minst ti hytter rasert av den sultne familien.

Kjøkkenbjørn

På Kapp Laila har Isbjørnfamilien ifølge Svalbardposten konsekvent gått inn i kjøkkenet, og latt resten av hyttene være i fred. Innbruddsmetoden minner om de høyt spesialiserte isbjørnene som i fjor herjet hytteområdene på Svalbard. Et 20-talls hytter ble den gang ofre for sulten bjørn som først rev ut vannbordet nedenfor hyttevinduene og deretter plukket bord for bord før de tok seg inn.

Fjorårets innbruddsraid endte med at isbjørnbinna og to unger ble bedøvd og fløyet langt øst til Edgeøya.

— Da årets innbruddsserie startet, var det mange som mente at den samme familien var tilbake. Alderen på de to ungene som ble skutt sist tirsdag tilsier at det neppe er de samme bjørnene, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø til NTB.

Vanskelig avgjørelse

Isbjørnen har vært totalfredet på Svalbard siden 1973. Det var assisterende sysselmann Unni Lineikro som etter lange og vanskelige vurderinger til slutt avsa dødsdommen for de tre bjørnene.

— Det var ingen lett avgjørelse. Vi har lenge hatt en diskusjon om bjørnene, også med fagpersoner, og det var ikke med lett hjerte at vi kom fram til at det ikke gjensto andre valgmuligheter enn denne, sier Lineikro til Svalbardposten.

For Sysselmannen veide det tungt at isbjørnfamilien var kommet svært nær de to største bosettingene på Svalbard, Longyearbyen og Barentsburg.

— De hadde ingen reservasjoner mot å ta seg inn i bebygd område og gå løs på bygningene, påpeker Odd Olsen Ingerø.

(NTB)