HALLGEIR OFTEDAL

Det begynte med et stramt blikk fra rettens administrator i retning tiltalebenken. Det sorenskriver Bjørnestad hadde sett var at tiltalte Ikmet Kodzadziku gjespet.

— Gjesp vil vi ikke ha, sa Bjørnestad med en bestemt tone og et drepende blikk i retning av den tiltalte. - Forsvarer! Dette må du ta opp med tiltalte, var sorenskriverens litt beske formaning.

Ellers kjøres hovedforhandlingene med stram regi. Bjørnestad måtte imidlertid vente til 08.45 før han erklærte retten for satt. Det var et kvarter etter det oppsatte program, som sorenskriveren har lovet å holde.

Da aktor, statsadvokat Tor Erling Carlsen, under sitt innledningsforedrag antydet klokka 11.50 at det kanskje kunne være på tide med lunsj ut fra hans fremstilling og kronologi, sa sorenskriveren nei. Først et kvarter senere erklærte han retten hevet.

— Normalt har vi en halv times lunsjpause, men ut fra sakens karakter antar jeg at vi må ta en lengre pase. Vi starter igjen klokka 13, sa sorenskriveren.

Bjørnestad er heller ikke kjent for å ta mange pauser under rettsforhandlingene. Han misliker aktører i retten som skal ha pauser fordekt som røykepause. Men han tillot ti minutters pause klokka 10.50 i formiddag. Sorenskriveren beordret alle tilbake ti minutter senere, og minnet om at den første pausen kunne bli et bevis på disiplinen blant aktørene om å vende tilbake til rettslokalet i tide.