Siv Jensen sier til NTB at hun vurderer å sende en skriftlig invitasjon til de tre partiene om et sonderingsmøte.

Les også: Høybråten lover høflig svar.

Utsiktene til et regjeringsskifte etter stortingsvalget i 2009 og muligheten for bred borgerlig samling sto lørdag sentralt i Frp-formannens tale til partiets landsstyre.

Flere ganger i talen appellerte Siv Jensen til Venstre, Høyre, og KrF om å vise vilje til borgerlig samling. Hun understreket at Frp har vilje til å inngå kompromisser med de andre borgerlige partiene, og sa at det ikke blir noen borgerlig regjering uten Fremskrittspartiet.

– For like

– Vi kan like godt beholde den rødgrønne regjeringen dersom en ny borgerlig regjering skal lene seg på partiene i den gamle regjeringen for å få gjennom sin politikk. Frp kommer ikke til å støtte en sosialistisk regjering eller en regjering vi ikke selv er med i, sa Frp-formann Siv Jensen til landsstyret.

Til pressen etter talen understreket hun at en borgerlig mindretallsregjering av Høyre, KrF og Venstre vil komme til å leve meget farlig i Stortinget.

Understreket kompromissvilje

Frp-formannen høstet applaus fra landsstyret da hun understreket at Frp er villig til å kompromisse.

Hun mente de fire borgerlige partiene har et bedre utgangspunkt for å enes om en regjeringsplattform foran valget i 2009 enn de rødgrønne hadde to år før forrige stortingsvalg.

– Så langt i stortingsperioden har de fire borgerlige partiene samarbeidet godt. To eller flere borgerlige partier har samarbeidet om 325 saker i Stortinget så langt i stortingsperioden, sa hun.

Konturene av et tilsvarende samarbeid var ikke mulig å få øye på blant de rødgrønne partiene i 2005, mente hun.

– Da dyrket de uenigheten. Men den store forskjell var at de rødgrønne hadde en grunnleggende og iboende vilje til å lykkes. De ville danne flertallsregjering dersom velgerne ga dem mandatet. De var innstilte på at alle skulle få gjennomslag, og med det utgangspunktet greide de det, poengterte hun.

– Velgerne vil ordne opp

Frp-formannen avla Venstre-leder Lars Sponheim flere visitter under talen. Hun minnet om at Sponheim allerede valgnatta utelukket et samarbeid med Frp.

– Det gjorde han under dekke av at Frp ikke er et anstendig borgerlig parti. Men dersom man skal definere Frp ut, så man i det minste være konsekvent og ikke inkludere Frp når kjøttvekta teller på borgerlig side, sa Frp-formannen.

Hun gjorde det klart at Norge trenger et regjeringsskifte i 2009, og at Frp er rede til å overta, men at partiet kan vente «til velgerne ordner opp» dersom partiet ikke er fint nok for de øvrige borgerlige partiene.

– Frp-toget har kjørt ut av perrongen mot 2009. Det er fortsatt plass i kupeen. Vi skal lede an – om vi så må gjøre jobben alene, avsluttet Frp-formann Siv Jensen.

INVITERTE: Partiformann Siv Jensen på talerstolen under landsstyremøtet i FrP lørdag formiddag, der hun flere ganger fridde til de borgerlige partiene.
Lien, Kyrre