– Det er utrolig hva man kan oppdage i en hellig stund mens man sitter på do, sier daglig leder og kaptein Odd Arne Aasan til Adresseavisen og humrer.

For det var under et dobesøk at en av hans ansatte oppdaget de ubudne gjestene. Et skadedyrfirma ble tilkalt, og de kunne raskt påvise at det dreide seg om kjøttetende faraomaur, svært små krabater som opprinnelig stammer fra tropiske områder.

– Vi har stengt av en fløy som inneholder garderober, toalett og et kombinert møterom og kjøkken hvor mauren ble observert. Fløyen er satt i karantene på 16 uker, forteller Aasan.

Faraomauren er ikke mer enn to millimeter lang og spiser det meste som inneholder sukker, fett eller proteiner. Men det som driver det beryktede skadedyret best er kjøtt. Maurene kan være uhygieniske og spre bakterier på sykehus. Får du besøk av dem i huset kan det fort koste 50.000 kroner å få dem fjernet.

– De er utrolig seiglivet. Når du først ser dem er de blitt utrolig mange, sier Geir Holte, skadedyrbekjemper hos Pelias.

For i motsetning til kjedelige, norske maur har faraomaurene flere dronninger og de kan legge egg uavhengig av årstiden. En koloni kan raskt komme opp i flere millioner arbeidere og et par tusen dronninger.

De bekjempes gjerne med en giftblanding av malt storfelever og veksthormoner.