• Se stor bildespesial: Dette er faktisk kaker På en kjøkkenbenk i en lavblokk i Fyllingsdalen, males skimmeret på fjærene med lette bevegelser. En vakker påfugl tar form. Med hode, vinger og en overdådig stjert. I fuglens kropp er det kake og krem. Når verket er ferdig, skal det ende opp i en fornøyd mage.

Det begynte med en bursdagskake for to år siden. Sønnen til Magdalena Ihnatowicz var fan av filmen «Lynet McQueen», og ønsket seg en kake som var prikk lik racerbilen i filmen. Det fikk han.

- Da tok det helt av. Andre foreldre og barn ønsket seg også en sånn. Nå baker jeg flere forskjellige figurkaker hver eneste uke.

Ikke et vondt ord om en langpanne med brownies. Men for ambisiøse kakebakere holder det ikke med pakkemiks, en pose Non Stop og noen frekke seigmenn.

Vi snakker slott med ti tårn, naturtro blomsterkunst og en prinsesse i vakker, frostet kjole — som fisker gjennom et hull i isen. Hos mange hobbybakere og proffer er det kakekunst som gjelder.

Bildevisning

    HJELPER: Magdalenas sønn Bartosz på fem og et halvt år hjelper med å kjevle ut marsipanen. Siden mamma er en superbaker, er han godt vant. Til sin neste bursdag synes han det er helt naturlig med fire forskjellige bursdagskaker!
HJELPER: Magdalenas sønn Bartosz på fem og et halvt år hjelper med å kjevle ut marsipanen. Siden mamma er en superbaker, er han godt vant. Til sin neste bursdag synes han det er helt naturlig med fire forskjellige bursdagskaker!

- Barna er mine verste kritikere. De sier «den var ikke fin nok, mamma»! Da må jeg skjerpe meg og gjøre det bedre til neste gang, sier Magdalena og legger på flere påfuglfjær. Teknikkene har hun utviklet selv.

Da jeg sto og modellerte en penis av marsipan, kom barna mine inn og utbrøt: «Mamma! Hva er det du driver med!» Da ble jeg litt flau.

Magdalena Ihnatowicz

Magdalena er opprinnelig polsk, og har bodd syv år i Norge sammen med mannen og parets to sønner. Hun baker rundt to-tre kaker i uken for venner og bekjente. Rundt høytidene topper det seg. Noen ganger får hun litt spesielle bestillinger.

- En venninnegjeng bestilte en svært erotisk kake til en bursdagsfest. Da jeg sto og modellerte en penis av marsipan, kom barna mine inn og utbrøt: «Mamma! Hva er det du driver med!» Da ble jeg litt flau.

Trenden kommer fra USA, Australia og England. Cake Boss og Ace of Cakes er egne realityserier som handler om overdådige og spektakulære kaker. Norske matbloggere har introdusert trenden her hjemme. Og vips, så står du der og baker din egen treetasjes dåpskake, med spiselige sløyfer og en modellert baby med bleie på toppen.

Nisjebakeriene melder om fulle bestillingslister, og hobbybakerne blir stadig proffere. Når selv den anerkjente kokkeskolen Le Cordon Bleu tilbyr en egen spesialisering i faget, vet man at noe er på gang.

- Ekstrembaking er en hype akkurat nå, spesielt i barnebursdager. Mødre konkurrerer om å lage de største, fineste og mest detaljerte kakene. Det blir mer og mer ekstravagant, sier Bernhard Azinger. Han er leder for det norske konditorlandslaget, og har selv fått elleville bestillinger. Han forteller om en dame som ønsket å gi datteren en helt spesiell gave:

- Hun ønsket seg en eksakt kopi av Neuschwanstein-slottet i Tyskland, som ligner på et svært Disney-slott. Det hadde tatt meg en hel uke, og prisen hadde blitt på 10.000 kroner, så det ble ikke noe av, sier Azinger.

Bildevisning

    Kakekunst1040.jpg
Kakekunst1040.jpg

De bakegale blir bare galere. TV-programmer som Hele Norge Baker, Vi elsker baking og Kakekrigen har lenge vært populære i Norge. Nye tall fra Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) viser at halvparten av alle nordmenn henter inspirasjon fra matsider på nettet regelmessig. Oppskrifter og pyntetips er bare et par klikk unna. Emneknaggen #cakedesign har 180.000 innlegg på Instagram.

- Amatørbakerne får en mer og mer profesjonell stil. Vi etterligner kokkene, bakerne og konditorene. Vi vil også ha en fritidskarriere, sier Annechen Bugge ved SIFO.

Norske bakeblogger som Passion 4 baking, Kakefabrikken, Cakeplease og Baketerapi domineres av kvinner. De fleste gjør det ved siden av vanlig jobb. Det finnes også menn på listen. Bjørn Vidar Gustavsen som står bak bloggen Kake-huset, har 5000 lesere hver eneste dag.

Det er en liten krig mellom hobbybakere og konditorer

Kate Kippersund

- Stadig færre av oss jobber med hendene. Derfor får det stadig større betydning for oss å skape noe med hendene. Og så deler vi bildene av det vi lager for å skape en identitet, sier Bugge, som har spesialisert seg på mattrender.

- Hva skjedde med å slenge en langpanne med brownie i ovnen?

- Den er jo der, den også! Men vi stiller helt andre krav til matlaging i dag. Amatørkokken etterligner de profesjonelle. Helst skal man bake helt fra bunnen av.

Bildevisning

    FLYR HØYT: Kate Kippersund er utdannet konditormester, men jobber 60 prosent som flyvertinne i SAS. Da hun for noen år siden tok opp igjen kakebaking på profesjonelt vis, måtte hun finne et passende firmanavn. Resultatet ble Bergen Kakestudio - The Flying Cake. Hun bruker pinsett for å gjøre klar konkurransekaken til Cake International i Birmingham, verdens største kakemesse.
FLYR HØYT: Kate Kippersund er utdannet konditormester, men jobber 60 prosent som flyvertinne i SAS. Da hun for noen år siden tok opp igjen kakebaking på profesjonelt vis, måtte hun finne et passende firmanavn. Resultatet ble Bergen Kakestudio - The Flying Cake. Hun bruker pinsett for å gjøre klar konkurransekaken til Cake International i Birmingham, verdens største kakemesse.

På bordet i kakeatelieret står et fat med hjemmebakte muffins. Halvfabrikata og posebakst slipper aldri til i bakebollen til konditormester Kate Kippersund. Foran henne står et kunstverk som er så detaljert at det ser ut som en utstilling i en lekebutikk.

Kate bruker pinsett til å legge siste hånd på verket. Hele natten er gått med. I verkstedet sitt holder hun på å gjøre ferdig en kake som er så spesiell at den forhåpentlig gir medalje i verdens største kakekonkurranse.

- Kaken skal hente elementer fra deltakernes land. Jeg har latt meg inspirere av den norske vinteren, og har valgt et frostet tema med is og snø og en jente som isfisker, sier hun.

Cake International i Birmingham i Storbritannia er verdens største kakemesse, og konditorer fra hele verden konkurrerer om de gjeveste prisene. Kippersund har videreutdannet seg innen kakekunst i Australia og USA. Det er bare få timer til hun skal sette seg på flyet med konkurransekaken i fanget. Etter måneder med planlegging, håper hun å imponere dommerne.

- Om noen få dager har jeg svaret. Jeg er nervøs!

Bildevisning

    BUKETT: Disse blomstene er ikke plukket i hagen. Kunstverkene, som er laget i sukkerpasta, er spiselige.
BUKETT: Disse blomstene er ikke plukket i hagen. Kunstverkene, som er laget i sukkerpasta, er spiselige.

Bestillingslistene på etasjekaker med marsipanelefanter og modellerte prinsesser er fulle flere steder. Slikkepotten kakebutikk i Sandnes har fått bestillinger helt frem til julen 2015. Kate Kippersund hos Bergen kakestudio har bookinger til langt utpå høsten til neste år. Bakekursene er også svært populære.

- Jeg har problemer med å ta unna ventelister, og jeg annonserer ikke engang. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at dette skulle være mulig i Bergen, men folk er helt ville, sier hun.

I år har den driftige konditoren holdt åtte fulle bakekurs, i tillegg til en intensiv Cake Camp. Og kursmenyen er så langt unna raspet kokesjokolade, opphakkede nøtter og melis-dryss som det er mulig å komme.

Hva med peon og fyllblomster i oppsats for viderekomne? Modelleringskurs med ballerina og søt elefant? Spesialisering i sugar veil og rojal icing? Passer ikke det, kan du lære teknikker for å lage orkidé, gerbera og hibiskus-bukett.

- Hva i alle dager er det for noe?

- Det går an å lage naturtro, spiselige blomster av sukkerpasta. Men det krever mye øving. Folk vil gjerne bli best mulig, sier hun. Lukter vi spisse albuer midt i all nybaksten?

- Det er en liten krig mellom hobbybakere og konditorer. Norske konditorier må henge med i svingene for å følge trendene, sier Kippersund, mens hun fester en utskåren snøkrystall på konkurransekaken.

- For å si det sånn: Det er lenge siden vaniljekrem og sjokoladestrøssel sto for festen i festkakene.

Byens største konditorikjede, Lie Nilsen, åpnet dørene for 106 år siden. Tre generasjoner har servert oss tradisjonsrike bløtkaker, appelsinfromasj, ostemousse og pasjonskaker. Og ikke minst — klassikeren over alle klassikere i Bergen - hvit dame.

- Er den hvite damen død?

- Absolutt ikke! Her øker det bare på. Den tradisjonelle, bergenske hvite damen kommer til å leve et langt og godt liv, humrer Bernt Lie Nilsen, som er tredje generasjon i bergensbedriften.

Oppskriften, som har vært den samme siden gamle dager, får stadig nye fans, sier han. Konkurransen fra nisjebakeriene merker ikke bedriften noe til - foreløpig.

- Det hender vi får spørsmål om vi kan lage slike kaker, men det er ikke lønnsomt for oss. Det tar for lang tid, sier Lie-Nielsen.

Se stor bildespesial: Dette er faktisk kaker

Hjemme hos Magdalena Ihnatowicz i Fyllingsdalen, formes hodet til påfuglen. En kake kan ta alt fra tre-fire til 12 timer, alt etter hva hobbybakeren blir bedt om å gjenskape. Til vanlig jobber Magdalena frivillig på den polske skolen i Bergen, og jobber deltid på Thon Hotel Bergen Airport. I tillegg er familien ihuga fjellfolk, og har vært fire ganger på Trolltunga på kort tid.

Har hun et ledig øyeblikk, jobber hun med et gigantisk puslespill som tar opp en stor bit av gulvet i stuen. Når det er ferdig, skal hun ta fatt på verdens største puslespill på 32.000 biter. Da må familien kanskje tømme stuen for møbler for å få plass.

- Tar du aldri fri?

- Jeg reiser hjem til Polen for å hvile meg, men da maser slektningene hull i hodet på meg om at jeg må bake kaker til dem også. Det er aldri fred å få!

Bildevisning

    KONKURRANSE: Over tusen deltakere fra hele verden konkurrerer om de gjeveste utmerkelsene under Cake International i Birmingham. Kate Kippersund fra Bergen deltar i internasjonal klasse, for dem som har fraktet kaken med seg hele veien fra hjemlandet.
KONKURRANSE: Over tusen deltakere fra hele verden konkurrerer om de gjeveste utmerkelsene under Cake International i Birmingham. Kate Kippersund fra Bergen deltar i internasjonal klasse, for dem som har fraktet kaken med seg hele veien fra hjemlandet.

Samtidig, i Birmingham: Rad på rad med overdådige kaker står utstilt på verdens største kakemesse. Over 1000 deltakere venter spent på dommen. Kate Kippersund fra Bergen deltar i internasjonal klasse. Flere team med dommere deler ut fire forskjellige diplom: Gull, sølv, bronseutmerkelser, eller hederlig omtale.

De studerer den norske vinterkaken nøye og lenge, før de gjør akkurat det samme med de 30 andre kakene i samme klasse. Så bestemmer de seg.

- Jeg er helt skjelven! Det har ikke gått opp for meg enda. Kate roper over telefonen like etter at avgjørelsen er tatt.

Hun var en av dem som havnet i den gjeveste poengklassen. Nå skal gullet hem.

- Jeg vet ikke om noen nordmenn som har oppnådd gull i en sånn konkurranse tidligere, derfor var det ekstra moro. Dette var drømmen min.