— Hvorfor får du penger for at hun prostituerer seg? I det første politiavhøret sa du at du bare så vidt kjente henne, sa statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

— Jeg ville ikke forklare at jeg var halliken hennes, sa den tiltalte 35-åringen plutselig til retten.

Han kom med stadig nye forklaringer og innrømmelser da saken om menneskehandel startet i går.

Og for første gang innrømmet han at han var hallik for en av de fornærmede kvinnene. Ifølge tiltalen skal hun ha tjent 100.000 kroner på prostitusjon i løpet av en drøy uke i Bergen.

Kom tilfeldig

Også to brødre og konen til 35-åringen er tiltalt for menneskehandel. Påtalemyndigheten mener at 35-åringen har vært hallik for langt flere enn én kvinne.

Tiltalen omhandler fem kvinner, men trolig ble ni rumenske kvinner tatt med til Norge for prostitusjon. Kvinnene skal ha blitt overvåket av hallikene og måtte gi pengene videre til de tiltalte. Totalt skal de ha tjent 228.000 kroner på noen få uker i september og oktober i fjor.

35-åringen har forklart at han kom til Norge for å søke jobb. I Spania jobbet han i byggebransjen.

— Hva heter firmaet du jobbet i der nede, spurte aktor.

— Det husker jeg ikke, sa 35-åringen.

Politiet tror ikke at mannen har jobbet i byggebransjen, men at «firmaet» i realiteten besto av flere menn som organiserte menneskehandel med prostituerte fra Romania.

Traff konen i Bergen

I går forklarte 35-åringen at han ville bort fra Barcelona fordi han kranglet med konen. Det tok likevel ikke lang tid før han møtte konen sin igjen, da i Bergen. Hun kom sammen med en gruppe prostituerte.

— Var det tilfeldig, spurte statsadvokaten.

— For meg var det tilfeldig, svarte den tiltalte.

De prostituerte og de tiltalte kom til Bergen i fem puljer i perioden 26. september til 14. oktober i fjor.

Statsadvokat Erik Stolt-Nielsen mener de inngår i et større nettverk.

Tre versjoner

Etter at 35-åringen ble pågrepet har han fortalt minst to versjoner om hvordan og hvorfor han reiste til Bergen. Etter at politiet har fulgt kredittkortet hans fra Barcelona, via Hamburg, Oslo og videre til Bergen, kom han med nok en ny forklaring.

Han la ut 660 euro for fem bussbilletter fra Barcelona til Hamburg og deretter betalte han resten av reisen til Bergen. Da han kom til Bergen brukte han 14.500 kroner i løpet av to uker. I Spania hadde han en månedslønn på 1300 euro, 10.000-11.000 kroner.

— Med all respekt. Du kommer fra et relativt fattig land med lav levestandard. Du holder på å bygge hus i Romania og tjener 1300 euro i måneden. Så reiser du til et av verdens dyreste land og går rundt på bar og snakker med en annen mann. Hva gjør du i Bergen, en så dyr plass, lurte statsadvokaten.

— Hva skulle jeg gjøre på når jentene dro for å prostituere seg da, spurte 35-åringen.

NY FORKLARING: 35-åringen innrømmer at han var hallik for en kvinne. Han er tiltalt for menneskehandel mot fem kvinner. Her forklarer han seg i vitneboksen med tolk. Til høre sitter de andre tiltalte og deres tolker. GUSTAV KVAAL (tegning)