— Innleveringen har foregått som planlagt, men vi har ennå ingen fullstendig oversikt over hvor mange av heimevernssoldatene i alt som har levert inn tennstemplene til sine våpen. Vi skal ikke bare telle opp de som leverer, men også utarbeide en oversikt over hvem vi får leveransene fra, sier generalinspektør for Heimevernet, Odd Frøise Tangen, til NTB.

— Det skal være sendt ut brev til alle heimevernssoldatene med oppfordring om å levere inn tennstemplene. Men vi regner med at noen ikke følger oppfordringen, enten på grunn av forglemmelse eller fordi de ikke orker å reagere på henvendelsen. Dersom det er noen som ikke har levert inn tennstemplene, så ber vi dem lojalt å følge Stortingets vedtak om å gjøre dette, sier Frøise Tangen.

Bakgrunnen for Stortingets vedtak er flere drap utført med skytevåpen fra Heimevernet. Uten tennstempel og tennstempelfjær kan ikke våpnene avfyres.

Inndragelsen av disse våpendelene er en midlertidig løsning inntil man har fått laget kammerlås til geværene og fått låsene utdelt til HV-distriktene. Det vil sannsynligvis ta to år før kammerlås er levert til de om lag 80.000 heimevernsvåpnene som er aktuelle.

Ifølge Troms Folkeblad kan man kjøpe tennstempel og tennstempelfjær for en billig penge via internett.

(NTB)