— Vi får inn stadig nyere og dyrere biler, sier daglig leder Johnny Bertinussen i Crifo.

I tillegg til salgsoppdrag på vegne av namsfogden, har selskapet en lang rekke oppdrag for bank- og finansselskaper for å selge biler hvis eiere ikke har klart betalingsforpliktelsene.

— Det er som regel snakk om mislighold av lån. Eierne blir kontaktet, og i de aller fleste tilfellene leverer de fra seg bilen frivillig. Men en god del biler kommer til oss i forbindelse med tvangssalg, der namsfogden har vært inne i bildet, sier Bertinussen.

Alle han er i kontakt med i finansbransjen gir uttrykk for det samme: Det blir bare flere og flere inkassosaker.

— Det skyldes nok at rentene har steget såpass mye. Når boliglånet øker og det butter imot, må man skjære ned på noe. Og da ryker bilen før boligen, sier han.

For tiden har han i overkant av 60 biler inne. Av disse er 40-50 biler såkalte inkassobiler. I løpet av et år omsetter selskapet rundt 250 inkassobiler.

— Vi har en del biler i øvre prisklasse, for å si det sånn, sier Bertinussen og trekker frem to eksempler:

  • En Volkswagen Touareg 2006-modell. Den har en prislapp på 750.000 kroner.
  • En Jaguar XK 8 Convertible fra 1998 koster 250.000.Flere eksklusive Mercedeser står også utstilt i salgshallen på Kokstadflaten.

— Det er ikke tvil om at man har mulighet til å gjøre gode kjøp her. Disse bilene selges med tilstandsrapport, men uten noen form for garanti. De selges som de står. Men prisnivået er klart lavere hos oss enn hos vanlige bilforhandlere, sier Bertinussen.

Strand, Knut