LENA VERMEDAL

Utvendig er det bare en liten, hvit boks med knapper på. Inni ligger elektronikken som kan fremme hjerneforskning.

— Det er vi som har laget innmaten, sier Beate Berntsen stolt. Sammen med Vegard Vangdal, Edvin Hjortland og Kjetil Nyberg har hun hatt den såkalte Syncboxen som hovedprosjekt. De er alle avgangselever ved Høgskolen i Bergen og går på Elektronikklinjen,

— Bedre kjent som dippedutt-linjen, smiler Kjetil Nyberg.

Studentene har jobbet sammen med radiografer, psykologer og leger i et tverrfaglig prosjekt mellom Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssykehus.

Syncboxen tidfester og synkroniserer bilde- og lydsignaler til hjernen under MR-scanning.

— Tenk deg at du ligger i en MR-maskin som skanner hjernen din. Du får videobriller og høretelefoner på, og ulike bilder og lydstimuli strømmer inn i hjernen. Som resultat strømmer friskt blod til den del av hjernen som behandler signalene, forteller Vegard Vangdal engasjert. Maskinen kan blant annet hjelpe psykologer til å se om behandling av en pasient virker.

Mer enn 200 avgangsstudenter ved avdeling for ingeniørutdanning har under EXPO HiB 2003 fått presentert sine hovedprosjekter denne uken.

GLUPE HJERNER: Ingeniørstudentene (f.v.) Vegard Vangdal, Kjetil Nyberg, Edvin Hjortland og Beate Berntsen har vært med på en aldri så liten verdenslansering denne uken. De har utviklet elektronikken i et instrument som kan fremme hjerneforskning.<br/>Foto: EIRIK BREKKE