Lystbetont og kriblende spennende for noen få av oss, sånne som tør bevege seg inn på de mest feminine enemerker med både sikkerhet og eleganse. En rødmende, stotrende og elefantklumsete seanse for de fleste andre. Men hva gjør man ikke for å se funklende kvinneøyne pakke opp den mest personlige gaven menn kan gi?

Vel og merke hvis undertøyet tåler julekveldens lys foran svigermors voktende blikk og barnas flirende gisp:

«Har du pappa kjøpt det til mamma?»

Undertøy til jul er ikke noe særnorsk fenomen. Vår nasjonale lekkerindustri strekker seg til lakrisbåter, marsipangriser og smørbukk. Ikke til blonder, push up og string. Fenomenet er globalt. Kjøpepresset mot Mannen for å kjøpe juleundertøy til Kvinnen, er like stort i Norge, Sverige og Danmark som i England, USA, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania.

De kaster seg over oss, hele kjedegjengen — H& M, Cubus, Lindex, Kappahl, Match, Vic og hva de nå heter. Sloss om lommebok og oppmerksomhet sammen med de lekreste spesialbutikker, så en stakkars kar kan bli ør av mindre. Kjære julenisse - hva skal jeg velge?

— Rødt er jo julens og kjærlighetens farge fremfor noen. Alltid populært. Ellers sverger de fleste bergenske - og sikkert også norske - menn til sort eller hvitt. Enten det vampete og forføreriske, eller det rene og tekkelige, informerer Berit Gun Torkildesen oss - en ledende fagdame på undertøy i Bergen med sine to Netty-butikker.

— Torsolet - eller korsett som det kalles på folkemunne - er mer «in» i Bergen denne vinteren enn på lange tider. Strømpebånd og strømper selges det også mer av. Fordi motetrenden innen undertøy har dreiet i en mer delikat retning. Mye er jo så lekkert at det tåler godt å vises. Til våren kommer det mer farger, bare vent og se, tipser Netty-sjefen.

— Stringen da?

— Stadig populær.En variant som heter stringhipster - laget for den lave buksemoten - er høyaktuell.

-Og blonder?

— Som alltid - en vinner! Men vi har det glatte óg, sier eksperten som tipper at det dyreste hun har i butikken - fra Italia - koster rundt 2500 kroner for en bh og truse. Men det finnes undertøy både til studentvennlige priser og for vanlige folk, ikke vær redd.

— Nei, ingen menn må være redd for å komme inn til oss. Dokker skal få så god hjelp, så!

Men det hjelper å smugtitte litt på størrelsene i kommodeskuffene på forhånd...