— Det hadde vært bra å kunne stå her og si at Ringeriksbanen skal gjennomføres. Men det kan jeg ikke. For kravene og forventningen til satsingen på jernbane overskrider langt det vi kan innfri.

Det sa samferdselsministeren da Stortinget torsdag kveld diskuterte den lenge planlagte forkortelsen av Bergensbanen, mellom Hønefoss og Oslo. Det var Høyres Øyvind Halleraker som hadde utfordret statsråden i en såkalt interpellasjon.

Like langt

Etter en drøy times debatt, der mange talere fra alle partier hadde ordet, ble konklusjonen: Man er like langt.

Arnstad ville ikke si mer enn at Ringeriksbanen vil bli vurdert og prioritert når Nasjonal Transportplan (NTP) legges frem i vår. Men hvor i planen den kommer, ville hun ikke en gang antyde. Til det er det for mange prosjekter som presser på, i flere deler av landet.

Sterk entusiasme

Men hun fikk med seg en sterk entusiasme for å bygge prosjektet fra samtlige partier. Frp og SV hadde pengene klare, de vil starte tidlig. De andre partiene må vurdere helheten i jernbanesatsingen, også opp mot andre samferdselsprosjekter.

Men de som venter på at Bergensbanen skal ta seg til Oslo raskere enn i dag, fikk ikke ventetiden forkortet etter debatten i Stortinget denne novemberkvelden, 103 år etter at Kong Haakon erklærte banen for åpnet. Det skjedde på Voss stasjon 27 november 1909.