• Det er 1000 andre klimatiltak vi må sette i gang før barnebegrensning, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender (Fivh).

Miljøorganisasjonen avviser likevel ikke at den sterke befolkningsøkningen kan være en klimautfordring.

— Jeg kan være enig i at befolkningen ikke bør øke i de rike landene. Men vi klarer ikke å kutte utslippene våre så mye som vi må og så fort som vi må ved å begrense barnefødslene. I løpet av noen tiår må vi organisere livene våre på en dramatisk ny måte for å ende på nullutslipp. Da er det ikke så viktig om vi er 4,7 eller 5,3 millioner innbyggere i Norge, sier Hermstad.

I en studie som nylig ble omtalt i britiske The Guardian konkluderer forskere med at kraftig befolkningsvekst i fattige land ikke fører til store utslipp av CO2. I Kina derimot, er befolkningsveksten lav, mens utslippene øker kraftig.

— Ikke tid til å vente - Det er i alle fall veldig lite konstruktivt å skyve problemene over på de fattige landene. På et eller annet tidspunkt bør befolkningen stabilisere seg i alle deler av verden, men vi har ikke tid til å vente på at dette skal skje, sier Hermstad.

Naturvernforbundet er enda mindre opptatt av befolkningsvekst enn Framtiden i våre hender.

— Arbeid med utslippsreduksjoner er langt mer viktig. Det er fullt mulig å kombinere befolkningsvekst og lavere utslipp, sier leder Lars Haltbrekken.

Han understreker at det er vestlige forbrukere som er problemet, og ikke mange barnefødsler i u-land.

— Det ville vært helt urimelig å stille krav til befolkningskontroll blant fattige, når det er vi i Vesten som står for de største utslippene, sier Haltbrekken.

Oddekalv uenig Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund er rykende uenig med sine klimakolleger. Han mener befolkningsveksten er verdens største klimautfordring.

— Vi er tre milliarder mennesker for mange. Kondomet er verdens enkleste og beste tiltak for å løse klimaproblemene.