• Nei, jeg er over hode ikke bitter, men det er klart dette er en dag jeg gjerne skulle unngått, sier tidligere statsråd Audun Lysbakken.

— Det viktigste er at jeg har tatt en beslutningen jeg kan stå for, som er viktig for min integritet og min egen styrke. Det var jeg selv som tok beslutningen om å gå av på grunn av saken slik den hadde utviklet seg. Og det var jeg som tok kontakt med statsminister Stoltenberg søndag ettermiddag for å orientere ham.

SV fortsetter

- Hva kommer du å savne mest fra tiden i regjering?

— Jeg skulle gjerne likt å gjøre ferdig det reformarbeidet jeg har satt i gang innen barnevern og integrering. I min tid har vi bestilt og mottatt en rekke rapporten som skulle danne grunnlag for en stortingsmelding om barnevernet. Den skulle jeg gjerne lagt frem. Det samme gjelder meldingen om integrering.

— Blir det ikke noe av?

— Jo, absolutt, jeg er glad for at SV fortsatt skal ha hånd om Barne-familie- og integreringsdepartementet, slik at vår politikk kan føres videre.

- Er et sikkert at SV får beholde departementet, nå som du og dine statssekretærer har gått av?

— Det er ikke noe som tyder på noe annet, sier Audun Lysbakken, som fra klokken 15 mandag var stortingsrepresentant for Hordaland.

Vil bli leder

Etter det ble kjent at Audun Lysbakken brått og uventet går av som statsråd, ble både sentralstyret og landstyret i SV innkalt, på telefon. Før det hadde også stortingsgruppen drøftet saken. Stemningen var entydig: Landsmøtet til helgen bør gå som planlagt, og Audun Lysbakken bør velges som leder. Han har i flere uker vært eneste kandidat. Mandag kveld varslet også Heikki Holmaas at det er uaktuelt for ham å stille på nytt, han trakk seg i februar.

— Dersom partiet forsatt vil ha meg, er jeg fast bestemt for å stille opp som for SV, gjentok Lysbakken til alle som spurte ham om det utover mandagen.

På en pressekonferanse etter sentralsyremøtet fant avtroppende partileder Kristin Halvorsen det rett også å gi sin ubetingete støtte til Lysbakken som sin etterfølger.

— Etter det Audun har vært gjennom, vil han bli en enda bedre SV-leder enn han ville vært uten disse saken, og den beslutningen han har tatt, sa Halvorsen.

Bytte med Solhjell?

Selv om det ikke er forbudt, er det politisk erkjent at en statsråd ikke kan gå tilbake til Stortinget og jobbe med de sakene han har håndtert i regjering. Dette erkjenner Lysbakken overfor BT. Hans vara, Gina Barstad, har sitter i Familie- og kulturkomiteen, og behandlet mange saker fra Lysbakkens departement.

— Kan det være aktuelt at du blir parlamentarisk leder, går inn i utenriks-, og forsvarskomiteen, mens nestleder Bård Vegar Solhjell tar din plass i regjeringen?

— Jeg skjønner hva du tenker på, men det må bli opp til partiets organer å avgjøre hvordan de vil bruke oss. Først og fremst må vi få unnagjort landsmøtet. Frem til da vil jeg nok formelt ta plass i komiteen etter Gina.

- Ikke på Stadion

- Har det at du nå er småbarnsfar vært medvirkende til at du går av som statsråd?

— Nei, det vil jeg ikke si.

- Nå får du tid til å gå på Brann stadion, har du kjøpt partoukort for 2012-sesongen?

— Nei, jeg må innrømme at etter jeg fikk barn har pengene til partoukortet heller gått til betal-tv, slik at jeg får sett kampene på den måten.

— Men få med at jeg har betalt kontingenten for Bataljonen, også i år. Avslutter Lysbakken, før han fortsetter mandagskveldens lange runde mellom radio- og tv-studioer.