– Shomrat holdt seg borte, og vi deltok i hele markeringen. Det var en flott markering, sier SU-leder Kirsti Bergstø til NTB.

Tidligere på kvelden hadde hun varslet boikott av arrangementet. Årsaken var at SU ikke ønsket å delta side ved side med Israels ambassadør i Norge, Miryam Shomrat, fordi hun offentlig har forsvart israelske soldaters nedskyting av palestinske kvinner på flukt fra en moské i Gaza sist fredag. Heller ikke Basim Ghozlam, forstander i Det Islamske Forbundet, ønsket å delta i Krystallnatten-markeringen dersom det medførte å gå sammen med den israelske ambassadøren.

Arrangementsansvarlig for årets Krystallnatten-markering i Oslo, Robert Hercz, sa han ble lei seg da han fikk høre varslene om boikott. Men Hercz, som også er styremedlem i Det Mosaiske Trossamfunn, mener markeringen ble flott og verdig, på tross av bråket om boikott.

Oslo-arrangementet besto av fakkeltog og appeller fra blant andre tidligere stortingspresident Jo Benkow, rabbiner Joav Melchior, tidligere Tunsberg-biskop Sigurd Osberg samt imam og nestleder i Islamsk Råd Senaid Kobilica.

9. november 1938 var starten på den systematiske utryddingen av jøder og andre minoriteter under Hitler-Tyskland. Hendelsen har i ettertiden vært kjent under navnet Krystallnatten.

Krystallnatten ble markert med fakkeltog gjennom Oslos gater.
Falch, Knut