Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet sier til NTB at helsepersonellet og privatpersonene som har meldt seg med symptomer trolig ikke er smittet.

Norske helsemyndigheter har varslet alle sykehus, flyplasser og legevakter om luftveissykdommen, og gitt beredskapen høy prioritet.

— Vi har gitt helsepersonellet en ganske vid definisjon på hva de skal være årvåken for. Så får de etter hvert skille ut symptomene hos pasienten som er uvedkommende, sier Iversen.

Han håper og tror at vi med den beredskap som nå er aktivert, er godt rustet til å holde den farlige luftveissykdommen ute av Norge.

Flere døde

Ifølge WHO er det kommet rapporter om at to personer har dødd av sykdommen i Canada. En passasjer som ble syk på et fly på vei fra New York til Singapore er blitt plassert i isolat i Frankfurt i Tyskland.

Totalt kan åtte mennesker ha mistet livet siden de første tilfellene ble registrert i Kina i februar. I tillegg til Kina og Hongkong er tilfeller av sykdommen registrert i Indonesia, Filippinene, Singapore og Thailand.

Sykdommen ligner influensa, men reagerer ikke på noen kjente behandlingsformer. Ingen vet heller om den skyldes bakterier eller virus, men den sprer seg svært fort. Siden den angriper pustefunksjonen, har den fått navnet alvorlig respirasjons-syndrom (SARS).

(NTB)

En vietnamesisk kvinne tar på seg beskyttelsesmaske i et apotek i Hanoi. Innbygerne i den vietnamesiske hovedstaden hamstrer medisinske artikler etter influensautbruddet. (Foto: REUTERS/Kham)