Høyre-leder Erna Solberg tar på seg ansvaret for et dårlig valg, men tar også jobben med å løfte partiet ut av bølgedalen. Hun gir seg selv kort tidsfrist for å få partiet på rett kjøl.

Høyres ledelse er kritisert i harde ordelag før landsmøtet som åpnet i Oslo i går. Fra Rogaland Høyre er det blant annet kommet krav om at nestleder Per-Kristian Foss må erstattes med en mer folkelig nestleder som ikke er så opptatt av penger.

Avlyste opprør

I går sa Leif Johan Sveland fra Rogaland at han «respekterer valgkomiteens innstilling», men han la til at det «ville ha vært feigt å ikke si fra talerstolen at enkelte lokalpartier har ønsket endringer i partiledelsen».

Sveland understreket dette ved å forsikre at det ikke kommer noe benkeforslag fra Rogaland Høyre om nye koster i partiledelsen.

Bergensordfører Herman Friele slo fast at det i enhver organisasjon alltid er aktuelt med en ledelsesdebatt, men «for Høyre i dag er denne debatten uinteressant».

— Jeg tror det blir gjenvalg av hele partiledelsen på søndag, sa Erna Solberg til pressen etter sin landsmøtetale.

I talen understreket hun at «å søke gjenvalg som leder gjør meg ydmyk».

Frp tonet ned

At hun helt valgte å overse Fremskrittspartiet og et fremtidig samarbeid på borgerlig side, begrunnet hun med behovet for å se fremover, samt at hele Norge er kjent med hva hun mener om saken etter å ha blitt gjennomintervjuet om den hele siste uke.

Unge Høyre fremmet et resolusjonsforslag for landsmøtet om det borgerlige samarbeidet. Her het det blant annet at «Høyre skal ta en ledende rolle i å samle de borgerlige partiene til et bredt samarbeid som inkluderer sentrum og Fremskrittspartiet. De krever også at samtalene starter i god tid før neste stortingsvalg».

Høyres landsmøte avviste en så klar forpliktelse.

Moderate Hansen

I stedet ble et forslag fra resolusjonskomiteen, under ledelse av Hordalands Torbjørn Hansen, vedtatt. I den langt mer forsiktige teksten blir de betydelige forskjellene på borgerlig side understreket, og at et samarbeid og en gjensidig tillit «derfor må vokse frem over tid». Videre heter det at Høyre vil jobbe for «et tettere samarbeid i opposisjon, med mer dialog mellom de fire ikke-sosialistiske partiene på Stortinget».

Som i partileder Solbergs tale til landsmøtet, er det heller ikke i denne teksten en eneste konkret referanse til Fremskrittspartiet.

Torbjørn Hansen konstaterer overfor Bergens Tidende at resolusjonsteksten er «godt innenfor det Erna Solberg har sagt om samarbeidet».

Inge Lønning fra Oslo valgte å kommentere kravet om at Høyre skal være brobygger på sin måte:

«Heller ikke hengebroer henger i løse luften».

Svært få av talerne på landsmøtet valgte å gyve løs på det eventuelle Frp-samarbeidet som kan komme til å tvinge seg frem. Og de som berørte det advarte, slik som Pernille With Egeberg:

— Vi må ikke få panikk. Vi må samarbeide fra sak til sak med Frp, men ikke satse på regjeringssamarbeid med Frp.