• Vi som vokste opp i 1920-årene bør også få nyte oljerikdommen, synes Ingeborg Mikkelsen.

Den engasjerte 88-åringen mener politikerne svikter de eldste i Norge. Sykehjemskøer og hjemmehjelper som må stresse rundt for å holde den stramme timeplanen, provoserer Ingeborg.

— Hjemmehjelpen min løper livet av seg, forteller Ingeborg. Hun er også opprørt over at bypolitikerne kunne få seg til å vedta den skandaliserte kjøkkenreformen.

Men størst er misnøyen med statsministeren og hans regjering.

— Bondevik burde vært kastet for lenge siden, mener Ingeborg.

— Du vet, mange i min generasjon stemmer på Hagen, selv om han sier og gjør mye løgent, sier hun.

Syv tusen i husleie

Ingeborg Mikkelsen bor i kommunal servicebolig på Engen. Den betaler hun 6945 kroner i måneden for. - Det er dyrt, men hyggelig å bo her, sier hun.

Hun får ikke bostøtte, fordi hun har noe til overs etter salget av leiligheten. Dessuten har hun tilleggspensjon på rundt 1500 kroner måneden etter sine 36 år på bergenskontoret til Dale Fabrikker. Hun har utbetalt i overkant av 11.000 kroner i måneden etter skatt, men mye går altså med til husleie og hjemmehjelp.

— Jeg betaler 25 prosent skatt. Det blir litt voldsomt for en 88-åring, sier hun bestemt.

Hun synes mange eldre i Norge har grunn til å klage.

Bør jobbe til 67

— Ta drosjeordningen som ett eksempel. Jeg får 430 kroner i halvåret i tilskudd til taxikjøring. Da min søster lå på Haukeland i fjor, brukte jeg 37.000 kroner på drosjeturer i perioden jeg skulle besøke henne. Samtidig får politikere på Tinget ventelønn. Det er ren og skjær tusseskap, sier Ingeborg oppgitt.

Den frittalende bergensfrøkenen sto i jobben til hun var 67 år. Hun synes ikke dagens yrkesaktive bør bekymre seg for å måtte jobbe like lenge i fremtiden.

— De fleste er pigge nok til å klare det, mener hun. Selv plages hun med sukkersyke, er skral til bens og avhengig av rullator når hun skal ut av leiligheten eller gjøre noen ærender på by'n.

Norden skiller seg ut

Selv om Ingeborg finner mye å sette fingeren på, har knapt noen andre land i verden så bredt utbygget offentlig eldreomsorg som Norge og resten av Norden.

— I Sør-Europa har eldreomsorgen tradisjonelt basert seg på familien, men denne ideen holder ikke i moderne samfunn med aldrende befolkning, sier forskningsleder Svein Olav Daatland ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Et nordisk særtrekk er satsingen på offentlige hjemmetjenester. Også innen Norden er det forskjeller. Ifølge en kunnskapsrapport fra Nordisk Ministerråd har Norge og Island satset mest på sykehjem, mens hjemmetjenestene er sterkest utbygd i Danmark.

Bingo og allsang

Mandager og tirsdager tilbringer Ingeborg på dagsenteret på Engen. Der spiser hun frokost og middag og kan være med på aktiviteter som bingo og allsang. Dagprisen er 59 kroner. Noen dager kommer Frelsesarmeen på besøk, andre ganger er det utflukter. Når BT er på besøk, nyter Ingeborg solskinnet sammen med andre beboere på Engen-senteret. Hun skryter av det oppofrende personalet som serverer kalde forfriskninger i sommervarmen og alltid står klar med en hjelpende hånd.

Naboene i serviceboligen trives hun godt sammen med.

— Du vet, vi er en flokk som har mye å beklage oss over i vår alder, ler hun.

Ingeborg Mikkelsen synes for eksempel at det er riv ruskende galt at alarmen, som før var gratis, nå koster 100 kroner. Eller at det kuttes i personalet som ser til beboerne i serviceboligene.

Hjelpsomme nieser

Utenom manglene i eldreomsorgen, irriterer Ingeborg seg også over hverdagslige ting som at tv-kanalen BBC Prime har forsvunnet fra kabel-tv'en. - Jeg likte godt Eastenders. Snakk om kjeltringer, sier hun om den hovedpersonene i den britiske hverdagssåpe-klassikeren.

— Når du bor alene blir man jo sittende mye foran fjernsynet. «Glamour» er bra, det samme er «kriminalsjef Foyle». Jeg liker detektivserier, men ikke «24». Den er for voldsom, sier hun.

— Er du enig med dem som synes vi i Norge overlater for mye av omsorgen for de eldre til det offentlige?

— Jeg har ikke barn selv, men har fire nieser som alltid ordner opp når jeg trenger hjelp. Ikke alle eldre er så heldig, sier Ingeborg Mikkelsen.

<b>DYRT I ALDERDOMMEN: </b>Ingeborg Mikkelsen (88) stortrives i egen servicebolig på Engen, men synes husleien på 7000 kroner måneden er altfor høy. Ingeborg mener politikerne er for gniten med oljeinntektene. Litt av oljeformuen bør også dryppe på dagens eldre, sier hun.<br/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN