Nå må du sjekke hvor du har kjøpt reiseforsikringen din. Er du så redd for svineinfluensaen at du vil avlyse ferien din, er det ikke sikkert du får dekning av forsikringsselskapet.

**Les også:

Alarm i Helse Vest**

Evakuering

Foreløpig er det bare TrygVesta som blar opp.

— Vanligvis må UD fraråde reiser til smitteområder før pengene kommer ut av reiseforsikringen, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen.

— Men i denne spesielle situasjonen godtar vi folks frykt for smitte som grunnlag. Avbestilling i nær framtid til smitteområder vil bli erstattet. Reisende i de aktuelle smitteområdene vil også kunne bli evakuert.

— Vi har allerede hatt henvendelser fra kunder som skal ut å reise. Noen har også tatt kontakt fra Mexico for å bli hentet hjem. Nå kommer vi til å gjøre det på denne måten frem til 18. mai. Så får vi se.

Dette gjelder Mexico eller statene California, Texas og Kansas i USA og fra i formiddag Spania.

**Les også:

Helsesjef advarer mot reiser**

Uavklart

Utenriksdepartementets hjemmeside og Folkehelseinstituttet gir i dag bare råd til reisende i smitteområdene. Eukommisjonen sa på en pressekonferanse i formiddag at det er vanskelig å gi reiseråd når sykdommen sprer seg og ikke er avgrenset i ett område.

EUs helsekommissær Androulla Vassiliou ber folk om å unngå å reise til USA eller Mexico, med mindre det er helt nødvendig

— Vi ser situasjonen som uavklart, sier assisterende informasjondirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

Hun representerer det største forsikringsselkapet i Norge innen reiseforsikring.

— Vi vil ikke bidra til å skape unødvendig frykt. Vi forholder oss til rådene fra Folkehelseinstituttet og WHO. Dersom UD kommer med konkrete reiseråd, vil også vår reiseforsikring dekke avbestillinger og evakuering.

Vennesland forstår at folk kan være engstelige for å reise på ferie med små barn til smitteområder, men mener at vi må se hvordan ting utvikler seg.

— Foreløbig er det usikkert hvor alvorlig situasjonen er.

Les også: Barack Obama testes,

Les også: — Kan komme til Norge

REUTERS/Albert Gea
REUTERS/SCANPIX