• Næringslivstopper og andre med fartstid fra handelshøyskoler må ha mer å snakke om enn bunnlinjen. Derfor blir kultur mer og mer viktig.

Påstanden kommer fra redaktør og forlegger Esben Hoff i magasinet Kulturliv. Han er en av mange foredragsholdere under seminaret «Kunst, Kultur, Helse», som pågår på SAS-hotellet på Bryggen i Bergen, i regi av Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Høgskolen i Bergen og Faglig Forum.

— Kunstnere og andre i kulturlivet må ikke lenger bruke sosionomspråket. Ingen må gi uttrykk for at de synes synd på kulturen. Den selvsikkerheten som andre bransjer har - må også kulturlivet få. Kunst og kultur må bli en vare som alltid har en pris. Ikke start med å si at kultur er viktig. Det er politikerspråk. Lær av den lange rekken med middelmådigheter fra næringslivet som alltid snakker om vinn-vinn, markedsandeler og komparative fortrinn, sa Esben Hoff til en lang rekke kulturmennesker under seminaret i går. - Vis at du er sugen på suksess, sa han.

Vokser raskest

Han viste til at kulturentrepenørbransjen er den raskest voksende bransje i Norge i dag. Han sa også at kultur som industri omsetter årlig for 33 milliarder kroner årlig i Norge nå. Og at for eksempel opphavsrett er det raskest voksende området innen amerikansk jus for tiden.

— Like fullt er fortsatt kulturen taperen i Norge. Det er rett og slett bare fordi kulturlivet ikke opptrer med selvsikkerhet, sa Hoff.

Han har imidlertid tro på fremtiden for kulturlivet generelt. Og viste til at næringslivet nå har skjønt det. For eksempel reiselivsnæringen. - Det tok 13 år før kjøpmennene i Kristiansand forsto hvorfor de plutselig solgte så mye mer hver sommer. Men så oppdaget de at det hadde sammenheng med Quartfestivalen. Er det ikke jazzen som hjelper næringslivet i Molde til å klare seg? Og er ikke jazzen viktig for handelsstanden i Kongsberg, kanskje? Her i byen har Festspillene en enorm betydning. Poenget er at kulturen er fremtiden, sa redaktøren.

Bergen tar det på alvor

Kultursjef Bjørn F. Holmvik i Bergen kommune viste i sitt foredrag til at Bergen nå virkelig vil ta kulturen på alvor i næringslivssammenheng, og viste til den nye handlingsplanen som ble vedtatt 30. mai. Holmvik var rett og slett entusiastisk, men blant seminardeltakerne ble det visket ord som «dette har vi hørt før».

I dag er det også flere foredrag. Blant annet skal odelstingspresident Ågot Valle (SV) snakke om politikkens iboende ansvar for utvikling av kunst, kultur og helse. Tidligere Tromsø-trener Per Mathias Høgmo skal snakke om litteratur som kreativ inspirasjonskilde.