De to, en mann og en kvinne, hadde vært på ferie i Mexico og begge hadde symptomer på influensa etter at de kom hjem. Nå viser det seg at de ikke er smittet av det dødelige viruset.

— Vi kan bekrefte at det er negativt prøvesvar for begge, sier kommunikasjonssjef Hilde Pettersen ved UNN til VG Nett sent mandag kveld.

- God beredskap

Folkehelseinstituttet har fryktet at svineinfluensaen kunne komme til Norge, men mener at beredskapen til å håndtere eventuelle smittetilfeller er god.

— Beredskapen er god - og økende. Vi sendte lørdag ut informasjon til alle kommunene og helseforetakene i landet med retningslinjer for hvordan eventuell smitte bør håndteres. I tillegg overvåker vi situasjonen kontinuerlig, sier overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Folkehelseinstituttet til NTB.

En mann ble innlagt på sykehus i Haugesund. Mannen ble lagt i isolat, men ifølge helseminister Bjarne Håkon Hanssen er det lite trolig at mannen har svineinfluensa.

- Alvorlig Helseminister Bjarne Håkon Hanssen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet holdt mandag ettermiddag en felles pressekonferanse om svineinfluensaviruset.

— Det er en alvorlig situasjon, fordi det ser ut som at viruset smitter mellom mennesker. Vi forbereder oss på en pandemi, og finner frem våre beredskapsplaner, sa Hanssen.

Om viruset utvikler seg til en global pandemi, antar helsemyndighetene at en tredel av den norske befolkningen kan bli syk i «en tidlig fase» av utbruddet. Opptil 13.000 kan da dø.

- En pandemi kan ikke stanses Den springende faktoren er hvor lett viruset smitter mellom mennesker.

— Dersom det dreier seg om et influensavirus som smitter lett mellom mennesker, så vil det ikke kunne stanses, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på dagens pressekonferanse.

På grunnlag av tall fra Spanskesyken på begynnelsen av 1900-tallet, har norske myndigheter beregnet omfanget av en verst tenkelig situasjon.

— Dette kan bli alt fra en tilleggsinfluensa, en sommerinfluensa, eller 500.000 nordmenn kan bli syke. Det vil innebære 13.000 ekstra dødsfall, ifølge beregningene. Det er da tatt hensyn til at vi har en bedre evne til å behandle pasienter i dag enn under spanskesyken, sa Larsen.

TESTES FOR SVINEINFLUENSA: Først tirsdag vil det være klart om de to personene som er innlagt ved Universitetssykehuset i Tromsø er smittet av svineinfluensa.
REUTERS/SCANPIX