— Dette forslaget har et anslag av troskyldighet, men så er det jo Finansdepartementet som har kommet med det, kommenterer Apenes.

I de aller fleste land er ligningen et fortrolig forhold mellom innbyggerne og myndighetene, mener Apenes. Slik ville han helst hatt det i Norge også.

— Jeg ville gått tilbake til at papirutgaven av skattelistene ble utlagt på ligningskontorene i en viss periode. Da kan folk som har interesse av det gå og kontrollere. Jeg synes at dette er in-formasjon som ikke skal gjøres tilgjengelig på nettet. Nå må folk snart skjønne at det er noe som heter internett, sier Georg Apenes til bt.no.

— Internett er et veldig potent redskap. Det er masseutleveringen jeg reagerer på.

— Listene skal legges det ut i tre uker på Skattedirektoratets sider. Hvem som helst kan laste ned listene. Graden av tilgjengelighet blir gjort litt mindre, men skattelistene vil fortsatt være en ressurs for folk som har behov for å se på noe slikt. Dermed er «titteskapet» fortsatt åpent, mener Apenes.

Og det er nettopp kikkermentaliteten som er drivkraften til de langt fleste som søker på skatte-listene, tror direktøren for Datatilsynet. Apenes mener at pressen opererer med vikarierende motiver i argumentasjonen for opprettholdelse av dagens ordning. - De skyver ideelle motiver foran seg for å kunne bearbeide kikkerne i oss.

— Man har glede av å kikke. Voyeurismen er jo nedfelt i oss andre. Hva driver naboen med? Han har to biler, har han råd til to biler? Det er så mye likegyldighetsinformasjon å hente på dette, slår Georg Apenes fast.

— Spørsmålet er jo hvilket formål du trenger denne informasjonen, og det er masseutleveringen som er ille, understreker Apenes nok en gang.

— Hvilket fornavn har de fattigste i Norge? Er det Arne eller Harry som er fattigst, spør Ape-nes retorisk.

— For noen år siden hadde Demokraten et bilde av «fattiggaten» i Fredrikstad. Det er jo ikke noe særlig stas. Den verste debitoren i Norge er 33 år, heter Ronny og er fra Østfold og har penger. Dette er statistikk. Det er utrolig hva man kan legge ut, men hvilken verdi har det?

At Finansdepartementet pålegger at adressene skal tas ut fra listene som ligger på nettet, fatter ikke Apenes hensikten med.

— Da forsvinner jo hele det retoriske poenget til mediene. Hvor blir det av adgangen til på kontrollere da? Sett at tre personer i samme kommune har samme navn. Da finner man ut at en med det navn har veldig god råd, en har ikke god råd i det hele tatt og en har verken inntekt eller formue. Men hvem av disse tre som har penger, får man ikke vite.

Apenes er overbevist om at media uansett vil klare å skaffe seg informasjonen fra skatteliste-ne så lenge de er tilgjengelig på nette Kan ikke tenke meg at ikke en hvilken som helst avis vil laste dette ned til internt bruk.