På en pressekonferanse i Brussel i går meldte Krohn Devold at det var «stor dramatikk» på et forberedende møte i NATO tirsdag. Forsvarsdepartementets toppbyråkrat Svein Efjestad reiste til Brussel en dag før planlagt, for å redde situasjonen.

— Landene er rett og slett ikke enige om den nye kommandostrukturen. Men man samlet seg om en ny skisse til slutt, og der er også Stavanger med. Vi håper og tror at denne blir vedtatt, sa forsvarsministeren.

Hun understreket likevel at «ingenting er avgjort før alt er avgjort».

NATOs forsvarsministere samles i Brussel i dag og i morgen, blant annet for å vedta alliansens nye kommandostruktur. Norge har jobbet hardt og lenge for å sikre en plass på fremtidens NATO-kart, og har med stigende intensitet innkassert seieren i form av et «Joint Warfare Centre» av betydelig størrelse.

Problemet nå i siste liten skal være en strid mellom blant andre Hellas og Tyrkia om plassering av NATO-sentre i Middelhavet. En endring av kabalen her kan få konsekvenser også for kortet som nå ligger i sørvest-Norge.

Sakens betydning tatt i betraktning, virket verken forsvarsministeren eller hennes medarbeidere egentlig alvorlig bekymret foran avgjørelsens time i dag.

Men det kan ikke utlukkes at hele pakken utsettes til et møte i høst.

— I så fall vil vi fortsette å ansette dyktige folk, som om Jåttå var vedtatt, og dermed gjøre det enda vanskeligere å komme utenom oss i neste omgang, sier Kristin Krohn Devold energisk.