IRINA LEE

Gunnar Stålsett går om kort tid av som Oslo-biskop, og nå står striden om hvem som skal bli hans etterfølger.

De to heteste kandidatene er biskop i Borg, Ole Christian Kvarme, og direktør i Kirkerådet, bergenseren Erling J. Pettersen. I tillegg er generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Helen Bjørnøy, og prost i Vestre Aker i Oslo, Trond Bakkevig, også kandidater til stillingen.

Biskop Stålsett ga i går uttrykk for sin skepsis til selve prosessen.

— Det er bra at kirkens organer uttaler seg, men denne ansettelsesprosessen har nå vart i ett år. Ingen andre valg trekker ut over 12 måneder, og dette er en urimelig belastning for alle som er med i denne diskusjonen, sier Stålsett.

— Det varmer meg at mange engasjerer seg i denne debatten, selv om jeg vet at denne prosessen er tøff for dem det gjelder. Det erfarte jeg selv, da jeg ble ansatt for syv år siden, legger han til.

- Kjempesvær påkjenning

Nærmere 200 gjester stilte opp for å feire hans 70-årsdag i Oslo Bispegård i Gamlebyen i går ettermiddag. Blant gjestene var blant andre Nidaros-biskop Finn Wagle, som og er preses i Bispemøtet.

— Det er ingen tvil om at det er en kjempesvær påkjenning å stå i fokus så lenge i en veldig uavklart situasjon, er Wagles kommentar til den pågående Oslo-ansettelsen.

Han legger til at ordningen med bispevalg, som foreløpig er en forsøksordning, snarest mulig bør endres.

— Dette har vært en ordning med så mange kompliserende elementer, at det ikke kan fortsette slik. Jeg håper dette blir første og siste gang vi foretar et bispevalg etter denne ordningen, sier Wagle til Bergens Tidende.

- Fungerer ikke optimalt

Heller ikke biskop i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther, er fornøyd med forsøksordningen.

— Nesten ikke et ledd i denne prosessen har fungert optimalt. Den har blitt for lang. Dessuten har det kommet frem resultater og tall underveis, som det er uklart hvordan man skal tolke, påpeker Hagesæther.

— Det mest positive med denne ordningen er at vi nå har fått mange ting på bordet som vi nå vet at vi må gjøre noe med, sier Hagesæther.

Forsøksordningen ble vedtatt av Kirkemøtet i 2003, og skulle i utgangspunktet gjennomføres ved tre bispeansettelser. Ansettelsen av ny Oslo-bisp er første gang ordningen prøves ut.

— Etter det som nå er kommet frem, er det vedtatt at evalueringen skal igangsettes umiddelbart, sier Hagesæther.

Köhn taus

Biskop i Hamar bispedømme, Rosemarie Köhn, ønsket ikke å uttale seg om jakten på ny Oslo-bisp i går.

— Min munn er lukket med syv segl, sa Köhn da hun ankom bursdagsfeiringen til Stålsett.

— Jeg vil verken uttale meg om prosessen eller resultatet, la hun til.

Landets biskoper skal hver for seg avgi en begrunnet innstilling til Kultur- og kirkedepartementet innen 22. februar. Gunnar Stålsett og Ole Christian Kvarme holdes utenfor beslutningsprosessen, og dermed vil 9 av Norges 11 biskoper uttale seg. Regjeringen skal etter planen utnevne den nye biskopen i løpet av første halvdel av mars.

PORTRETT AVDUKET: Biskop Gunnar Stålsett ved siden av Håkon Gullvågs portrett som ble avduket i går under biskopens 70-årsdag. Stålsett brukte blant annet dagen til å kommentere den pågående bispestriden. <br/> FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX