Leketøyskjeden Edwis er en av forhandlerne som selger magnetleker i Bergen. Konstruksjonslekene er blitt svært populære siden de kom for fem år siden.

— Det selges titusenvis, om ikke hundretusenvis av disse lekene i bransjen hvert år, sier Ståle Schibbye, innkjøpsdirektør i Edwis gruppen og representant for forum for leketøy.

Det er det danske K.E. Mathiasen AS som gjennom sitt norske datterselskap Norstar AS forhandler Geomag i Norge.

Til Politiken sier innkjøpssjef Dorthe Tolstrup at selv om de har høy produksjonssikkerhet, vil det alltid være en risiko ved lek med små deler. Geomag er derfor merket med en aldersanbefaling på 6-99 år.

Den nedre aldersgrensen på det identiske leketøyet Bornimag er derimot tre år.

Innkjøpssjefen i Edwis sier det kan bli aktuelt å merke produktet med en ny type advarsel, som forteller om komplikasjoner ved svelging. Først vil han avvente informasjonen som DBS vil gi ut. Men noen endring i aldersgrensen er ikke aktuelt.

— Vi kunne alltids gå opp til seks år, men det ville være en ansvarsfraskrivelse siden alle barn kan være uheldige å svelge produktet.

Schibbye mener det viktigste er å få ut informasjon om hva som kan skje hvis man svelger mer enn en del.

— Med tanke på hvor mange magnetkuler som selges er dette et mikroskopisk problem, men det er likevel viktig å informere om viktigheten av riktig bruk, sier Schibbye.