– Universitetsfolk har ikke evnen til å tenke praktisk, sier urmakermester Lasse Løken, formann i Norsk Urmuseum til Universitas.

Han er svært kritisk til Universitetets beslutning om å bytte ut en kvikksølvpendel med en stålpendel i uret i Urbygningen ved Det juridiske fakultet øverst på Karl Johan.

Da Urbygningen fra 1850-tallet ble restaurert i 2004, ble pendelen byttet ut. Resultatet er at uret går ujevnt. Sist Løken sjekket, gikk det tre minutter for fort.

– Dette er et verk som er laget for kvikksølvpendel. Den nye pendelen har ikke de egenskapene til finregulering som en kvikksølvpendel har. Her snakker vi om Norges mest berømte ur, som er laget for å være nøyaktig. Ibsen rettet sitt lommeur etter dette uret, og det er ille at Universitetet ødelegger antikviteten, sier Løken

Direktør ved UiOs tekniske avdeling, Frode Meinich, forsvarer avgjørelsen.

– Poenget er at det vil komme kvikksølvdamp ut i rommet. Derfor vil det kreve dispensasjon fra Arbeidstilsynet for å kunne beholde kvikksølvpendelen.

Denne søknaden vil vi ikke sende, fordi vi finner det uakseptabelt å eksponere folk for kvikksølvdamp. Hvis vi hadde valgt å beholde kvikksølvpendelen og kapslet inn uret, ville det ødelagt bygningen mer enn det en stålpendel gjør, sier Meinich.