Begravelsen som finner sted fra Nesodden kirke er den første etter terrorangrepene på Oslo og Utøya.

Familiens talsperson Rikke Lind sier at det blir både en kristen og en muslimsk seremoni.

Fra regjeringen møter Jonas Gahr Støre. Han skal holde tale.

I tillegg vil lokale AUF-ere hedre Bano under seremonien.

Røde og hvite roser

Aftenposten.nos reporter ved Nesodden kirke forteller at det det er veldig mange som har møtt frem til begravelsen. Nesodden kirke er liten, så kirken kommer til å bli full. Det er en lang kø inn i kirken.

Et hundretalls mennesker står utenfor kirken og synger med på første salme.

Mange av de fremmøtte er ungdommer, og cirka halvparten av dem har med seg enten røde eller hvite roser.— Det er slik at denne store nasjonale katastrofen har rammet oss som lokalsamfunn hardt. Denne katastrofen vil prege hele Norge og Nesodden i lang tid. Livet skal tilbake til det normale, og kanskje til det bedre. Men vi skal aldri glemme de vi har mistet. Det er det viktigste vi kan love i denne situasjonen, sier Hintze Holm til Aftenposten.no.

I etterkant av begravelsen har familien invitert alle til minnesamvær på Nesodden videregående skole.

Samfunnsengasjert

Kurdiske Bano Rashid var en av deltakerne på AUFs sommerleir på Utøya som ble offer for Anders Behring Breiviks kuler under terrorangrepene for en uke siden. Bano var aktiv i Nesodden AUF.

Med seg til Utøya hadde Bano en yngre søster, som klarte å flykte fra gjerningsmannen.

– Svaret er ikke hat, men mer kjærlighet, sier Banos mor, Beyan Rashid til Aftenposten.

Bano utmerket seg som en skoleflink og samfunnsengasjert person som var godt likt blant folk. Hun kom til Norge sammen med familien i 1996 etter å ha flyktet fra Irak, og hadde klarer planer for hva hun ville gjøre med livet sitt. Den aktive ungdomspolitikeren planla å gå veien som jurist og drømte om en plass på Stortinget.

– Bano visste hva hun sto for og hadde viljen og evnen til å få det gjennom. Hun var også en fantastisk positiv og hjertevarm jente, og sto for det beste i det flerkulturelle Norge. Dette er et voldsomt slag for oss, sier ordførerkandidat i Arbeiderpartiet på Nesodden, Nina Sandberg.

18-åringen hadde et brennende engasjement for Kurdistan og hadde planer om et samarbeid mellom AUF-ere og kurdiske ungdomspolitikere.

41 navn frigitt

Så langt er 68 personer bekreftet omkommet etter skytingen på Utøya. Åtte personer er bekreftet omkommet i forbindelse med bomben i Regjeringskvartalet.

Hver dag klokken 18 legger frigir politiet navn på ofre etter terroraksjonen på sine egne nettsider. Så langt har de frigitt navnet på 41 ofre etter tragedien.

I går ble det også klart at søket etter savnede på land på Utøya er innstilt. Søket i vannet rundt Utøya pågår fortsatt, ved hjelp av blant annet miniutbåt, dykkere og flere båter.