Byttet skjer allerede fredag, får Aftenposten bekreftet fra sikre kilder.

Det har lenge vært duket for skifte i Sps regjeringsmannskap.

Allerede tidlig i fjor høst skrev Aftenposten at det på høyeste Sp-hold ble diskutert å bytte ut Terje Riis-Johansen som olje— og energiminister.

Når Senterpartiet velger Borten Moe til partiets nestleder i midten av mars, sitter han altså allerede i regjering.

Utsatte skifte Senterpartiet utsatte i fjor høst et planlagt skifte på grunn av alle problemene partiet havnet i. Ulovlig partifinansiering og påfølgende Økokrim-etterforskning har hindret den fornyelsen partileder Liv Signe Navarsete har ønsket.

I tillegg har det vært et sterkt ønske om at Riis-Johansen skulle gå av som statsråd med æren i behold. Det ble oppfattet som viktig at hans beslutning om å bygge kraftmaster i Hardanger skulle bli stående som rett.

Fra før hadde Riis-Johansen et hardt arbeidsår bak seg, med et mistillitsforslag fra opposisjonen mot seg for det de mente var manglende informasjon om utsettelse på Mongstad, og en sommer med Hardanger-opprør.

Riis-Johansen har også hatt lyst til å vende nesen hjemover, til familien i Telemark. Det gjorde han klart allerede før forrige stortingsvalg.

Nytt toppverv Ifølge en godt orientert kilde er det aktuelt for Riis-Johansen å kaste seg inn i valgkampen i Telemark, og delta i kampen om å bli hjemfylkets neste fylkesordfører.

Til tross for at nominasjonsmøtet er utsatt og skal holdes neste uke, vil ingen toppolitikere i Telemark ut med hvem som er innstilt som listetopp. Dette kan ha sammenheng med behovet for å ha avklart Terje Riis-Johansens arbeidssituasjon.

I regjeringspartiene har flere statsrådsskifter vært diskutert.

Etter det Aftenposten erfarer skal det ikke komme flere skifter i denne runden, men sentrale kilder sier at det planlegges flere endringer i Regjeringen før sommeren.

Hva mener du om avgangen? Si din mening!