I dag mottar filosof og forfatter Nina Karin Monsen Fritt Ord-prisen på Den norske opera i Oslo. Veien til prisutdelingen har imidlertid vært en lang reise gjennom avisspalter og debattstudioer både for prisvinneren og hennes motstandere.

Les også: Lover heftig demonstrasjon

Debatten har rast etter at Fritt Ord valgte å gi årets pris til den omstridte filosofen, som gjennom mange år ha ytret seg negativt om den nye ekteskapsloven. Hun har også provosert mange ved å omtale barns «handicap» når de har homofile foreldre.

— Hatkampanje Blant Monsen hardeste kritikere er forfatter og tidligere justisminister Anne Holt, som i en kronikk i Aftenposten for fem dager siden ga uttrykk for at Fritt Ord «har legitimert en lenge pågående, godt organisert og antiintellektuell hatkampanje mot en fra før av utsatt gruppe».

Holt mener også at Monsen er «så beruset av sin nyvunne status som ytringsfrihetens yppersteprestinne at hun går adskillig lenger i sin hatkampanje enn hun noen gang har gjort» - og viser til tidligere uttaleleser hun mener er mildere enn Monsens holdning i dag.

I dag - samme dag som prisutdelingen i Oslo - svarer Monsen på Holts kronikk med et debattinnlegg i Aftenposten. Hun forsvarer at hun har skjerpet tonen mot homofiles rettigheter til å få barn, ved å vise til at dette nå legitimeres fra statens side - i motsetning til tidligere.

Samfunnsredaktør Hilde Sandviks tar Nina Karin Monsen i forsvar - og avslører yrkeshemmeligheter.

_Les også:

Gartner Monsens refleksjoner_

— Krig mot barn

  • Den gangen (for fem år siden journ.anm) var det ikke snakk om at homofile skulle kunne planlegge farløse eller morløse barn med statens hjelp. Det var ikke snakk om en ny barnelov, § 4, hvor det nå heter at barn ikke kan ha både en far og en medmor, skriver Monsen i dagens debattinnlegg.

Les debattinnlegget her: Fører krig mot barn

I debattinnlegget retter hun derfor en rekke spørsmål direkte til Anne Holt, og gjentar meningene hun har høstet så mye kritikk for.

«Anne Holt har så vidt jeg vet selv planlagt et farløst barn, som hun er adoptivmor til (...) Mener Holt at homofiles barn ikke trenger far, eller mener hun at ingen barn egentlig trenger en far? (...) Det er barnet som skal leve farløst eller morløst resten av livet, ikke de voksne. Krigen mot barn føres nå av mennesker, homofile og heterofile, som setter de voksnes behov over barnas, og som til og med anser dette som etisk riktig norsk lov», skriver hun.

Demonstrerer mot prisen

Under prisutdelingen i dag har Kim Friele og LLH fått grønt lys fra politiet til å holde en appell og demonstrasjon mot prisen på Christian Frederiks plass, bare et steinkast unna operaen. Kim Friele mottok Fritt Ord-prisen i 1978 for sin kamp for homofiles rettigheter, men har tilbakelevert prisen i protest mot Monsen-tildelingen.

Friele tror det vil komme rundt 1000 personer til dagens demonstrasjon. Hun skal selv holde en appell under demonstrasjonen.

- Det kommer til å bli heftig. I appellen vil jeg konsentrere meg om å snakke om ytringsfrihet, sa Friele til Aftenposten.no i går.