— Rosen er en fantastisk blomst. Den symboliserer fred, kjærlighet, skjønnhet og vennskap, "roser" visepresident i Rosenes verdensorganisasjon Rein Lae Solberg.

Det kommer stadig nye sorter roser og planten er blitt bedre og bedre. I dag finnes det rundt 130 rosesorter i Norge.

I helgen fikk hageentusiaster rik anledning til å studere både roser og andre planter da messen"Hagen vår 2002" fikk æren av å bli den siste store publikumsmessen som arrangeres på Sjølystsenteret i Oslo. Den ble en blomstrende avslutning på en 40 år lang epoke med messer på Sjølyst.

Mette-Marit-rose?

— Får vi snart en Mette-Marit-rose her i landet? Dronning Sonja har jo allerede sin.

— Det er jeg dessverre ikke rette mann til å svare på. Jeg vet at svenskene har oppkalt roser både etter dronning Silvia, kronprinsesse Victoria og prins Carl Philip og i England finnes det flere Diana-roser. Men å gi navn til en ny rose tilfaller den som har odlet fram produktet og har lisens på planten. Ofte blir det et samarbeid mellom agenten i et annet land og produsenten om hva man skal kalle den nye skjønnheten nettopp der, sier roseeksperten.

Men det koster mye å ta ut lisens for roser og beløpet er det samme for det lille markedet i Norge som for alle EU-landene til sammen. Generelt kan man si at rosene er veldig dyre i Norge, ofte det dobbelte av prisen for eksempel i Danmark, ifølge Lae Solberg.

I bakleksa

Han mener vi er kommet litt i bakleksa når det gjelder import av nye roser. Ikke er vi med i EU, vi har et tøft klima og markedet er lite sammenlignet med de større landene. Derfor satser de fleste på de gode, gammeldagse og hardføre sortene her til lands.

De som vil lære mer om forskjellige rosesorter og hvor de trives best, kan lese mer på websiden www.roseexpert.no . Hvis du har spørsmål om hage kan du ringe grønn veiledningstjeneste i Det norske hageselskap som gir gratis råd om alt mulig når det gjelder hagestell.

Hagemote

Litt ny pynt i bed og rundt busker er populært. Det selges stadig flere hagefigurer også her i landet, alt fra langbente traner til fargerike hagegnomer med røde toppluer. Damanlegg og små fontener går det stadig mer av i norske hager.

De romantiske dame- og barnefigurene går mest til hager på Sørlandet og Vestlandet, mens mer moderne utførelser i form av runde eller firkantede steiner tiltrekker hageeiere i Oslo og Østlandsområdet.

Hagereiser

Hvis du har lyst til å se roser og praktfulle hager når sesongen dabber av her hjemme, kan ivrige hageentusiaster delta i weekendturer til flere europeiske land .

Select Tours planlegger flere reiser til både London, Paris, Granada, Roma, Firenze, Amsterdam, Madrid og Barcelona i løpet av høsten og neste vår. Første tur går av stabelen 20.-23. september og reisemålet er Londons hager og parker.

(NTB)