Etter 11. september, har det hemmelige tjenesters interesse for islam økt betydelig.

Fagmiljøet på arabisk både i Bergen og Oslo, bekrefter økt interesse fra både militæret og politiet, for studenter med kunnskap om arabisk og islam, skriver studentavisen Universitas.

Storebror følger med

— Det en tydelig økning i etterspørselen av kompetanse i arabisk fra Forsvaret og politiet, sier Gunvor Mejdell, førsteamanuensis og tidligere fagansvarlig for arabisk ved Universitetet i Oslo (UiO) til Universitas.

Den økte interesse for islam-kunnskap og arabisk språkkyndige bekreftes også av tidligere bestyrer ved Institutt for midtøstenkunnskap Bjørn Olav Utvik.

-Etter 11. september satte etterretningstjenestene inn mer ressurser på å forebygge terror, og trengte dermed mer kompetanse, sier Utvik til Universitas.

Ifølge Utvik driver etterretningstjenestene en aktiv rekrutteringspolitikk, og følger med på hva slags undervisningstilbud UiO har på religion.

Universitas har vært i kontakt med tre personer med slik kunnskap fra UiO som nylig har fått jobb i Forsvarets etterretningstjeneste.

Albansk og arabisk

Forsvaret vil til våren vil gjennomføre et kurs i arabisk.

— Forsvarets skole i etterretning og sikkerhetstjeneste, vil arrangere et arabisk kurs som en prøve til våren, sier pressetalsmann i Forsvarsstaben Per Høiby, til bt.no.

Forsvarets har fra før av mange språkkurs. Russisk er en klassiker, mens serbokroatisk noen år har vært spesielt aktuelt. Også kurs i albansk har i noen år, stått på skolens undervisningsplan.

— Det er helt naturlig at enhver organisasjon må sikre seg den kunnskap som er nødvendig for å utføre jobben de skal gjøre. E-tjenesten må ha folk som kan språket i de områder der det er aktuelt å jobbe, ellers blir en avhengig annenhånds kilder, sier Høiby.

SLIKE GUTTER DET VIL..: Studenter med kunnskap om islam og i arabisk vil etteretningstjenesten gjerne ha tak i, men det er ikke noe krav at de skal kunne Koranen på rams.