AUF-leder i Hordaland Nils-Olav Nøss (20) venter i spenning. Det er femte gang han er på Utøya, og snart kommer sjefen sjøl for å tale til fotfolket i AUF.

— Jens har en enormt motiverende effekt, altså. Men dette skal jo være en harmonisk affære, så jeg tror ikke det kommer til å bli den helt store debatten, sier 20-åringen.

Han er sikker på at Jens kommer til å ta et oppgjør med privatskolene, men er mer usikker på om han vil si noe om gasskraft og EU, som er to av sakene ungdomspartiet og moderpartiet er uenige om.

Han står og speider utover fjorden. AUF-leder Gry Larsen har tatt oppstilling ved siden av. Hun småtripper. Så kunngjøres det over høyttaleranlegget: Jens er på vei!

Den lille fergen «MS Thorbjørn» har forlatt fastlandet og tøffer taktfast over Tyrifjorden.

— Nå kommer kongen! utbryter AUF-leder Larsen.

Regnet høljer ned, og den tradisjonsrike partiledertalen må flyttes innendørs. Flere hundre ungdommer har inntatt plassene. Luften er så tung og tett at sanitetsvaktene fra Norsk Folkehjelp åpner vinduer og dører på vidt gap for at ingen skal besvime i det tropiske klimaet.

Stoltenberg vipper av seg skoene og inntar salen til stormende jubel.

— Arbeiderpartiet ønsker et samfunn bygget på toleranse, vidsyn og mangfold. Vår ideologi, med oppbyggingen av et offentlig helsevesen, skole og trygdevesen, har vist seg overlegen Høyres ideologi for å sikre folk frihet, proklamerer Stoltenberg. Han har salen i sin hule hånd nå.

Etter oppvarmingen lanserer han sin «sekser for skolen»:

n Gratis lærebøker til alle i den videregående skole.

  • 10 milliarder til oppussing av skolebygg.
  • Nei til kommersielle privatskoler.
  • Styrket etter- og videreutdanning for lærere.
  • Flere lærlingplasser.
  • Mer internasjonalisering i videregående skoler. Tilrettelegge slik at flere får mulighet til utveksling og opphold i utlandet.

Stoltenberg minner de unge AUF-erne om at de har en viktig jobb å gjøre frem til valget 12. september.

— Dere er kjernetroppene i vår valgkamp. Valget er enkelt. Nå gjelder det å stå på frem til valgdagen, avslutter Stoltenberg, og får trampeklapp til svar.

Nils-Olav Nøss er fornøyd. Stoltenberg har innfridd høye forventninger.

— Han har gitt meg en hel bunke med argumenter til valgkampen, smiler 20-åringen.

På tampen av besøket svinger Stoltenberg innom teltleiren til gjengen fra Hordaland.

— Jeg må bare låne et telt. NRK vil gjerne intervjuet meg i et telt, skjønner dere.

Et lite tomannstelt tilbys. De solidariske ungdommene fra Vestlandet står ute i regnet og lytter til sin leder. Årets sommerleir kan ikke bli bedre enn dette.