Les også: — Veien framover er vanskelig

Barn, unge og voksne med fakler fylte opp Oslos gater på strekningen Youngstorget til Karl Johans gate mandag kveld. Fakkeltoget endte foran Grand Hotel, der fredsprisvinnerne Al Gore og FNs klimapanel ved leder Rajendra Pachauri kom ut på balkongen med sine koner for å la seg hylle.

Ballonger

Opp til seg på balkongen fikk de sendt ballonger formet som jordkloden, med påskriften «tusen takk» og «stans klimaendringene» fra de unge miljøaktivistene i organisasjonen Miljøagentene og Natur og Ungdom.

Det var Forum for miljø og utvikling, som samler rundt 55 miljø-, freds- og utviklingsorganisasjoner, som sto bak årets fredspristog.

– Det var en veldig bra stemning i toget, med mange barn og et fantastisk oppmøte, forteller daglig leder Elin Enge til NTB.

Etter appeller fra blant annet FN-sambandet, Natur og Ungdom og Fremtiden i Våre Hender på Youngstorget, ble toget akkompagnert av afrikanske trommer på veien mot Grand Hotel.

Kongeparet

Den innholdsrike dagen var imidlertid ikke over for fredsprisfølget fra USA og India. Kvelden fortsatte med stor festivitas for fredsprisvinnerne. For andre år på rad var kong Harald og dronning Sonja invitert til middagen i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris på Grand Hotel. På den rikholdige menyen sto blant annet desserten «global oppvarming», som besto av hvit sjokolade og bringebær.

HYLLET AL GORE: 1000 mennesker hadde møtt fram i det tradisjonelle fakkeltoget.
Erichsen, Jarl Fr.