NTB

I den åpne Lincoln Continental, den samme som kong Harald og dronning Sonja brukte på sin bryllupsferd i 1968, forlot kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Domkirken klokken 18.06.

1600 soldater paraderte for Norges nye kronprinspar under turen opp Karl Johans gate. Mellom soldatene sto 1.000 festkledde og spente skolebarn fra Uranienborg, Ila og Bekkelaget skoler i Oslo.

Sammen med Mette-Marits sønn Marius vinket brudeparet til den jublende folkemengden fra slottsbalkongen før selve bryllupsmiddagen kunne starte.

Kjærligheten vant — Dere har ikke valgt den minste motstands vei. Men kjærligheten vant. I dag bekreftes det for all verden: Dere har gitt mot til mange - mange som lengter etter en kjærlighet "som utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt". Dere har tro på hverandre og møter fremtiden med tillit. Dere lar oss ane kjærlighetens skaperkraft, sa biskop Gunnar Stålsett i sin tale.

Bruden var synlig rørt og tørket tårene flere ganger under Stålsetts tale. Biskopen henvendte seg direkte til henne:

— Kjære Mette-Marit, du viser mot og tro når du i dag sier ja til en ukjent fremtid. Du begynner et nytt kapittel med blanke ark. Du gjør det med verdighet. I dag står du sterkere rustet til å møte alle som bærer på smerte for sine liv. Du har gitt morskjærlighet et ømt og viljesterkt ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre, slik du har vernet om ditt barn, sa han.

Klassisk kjole Det store spenningsmomentet lørdag var brudekjolen, som har vært en vel bevart hemmelighet helt til bruden steg ut av bilen foran Domkirken før vielsen. Mette-Marit hadde valgt en klassisk og elegant kjole med en svært moderne brudebukett. Kjolen er i tykk silkecrêpe og mykt silketyll. Stoffet er spesialfarget i ecru.

Kjolen er et samarbeidsprosjekt mellom bruden, designer Ove Harder Finseth og syerske Anna Bratland. Sløret er seks meter og i silketyll, og kronprinsessen måtte ha hjelp når hun skulle ut og inn av bilen.

Brudens diadem er antikt og er laget ca. 1910. Det er en gave fra hennes svigerforeldre. Kronprins Haakon valgte Hærens gallauniform som bryllupsantrekk.

Ny bryllupsmarsj Til tonene av en nyskrevet bryllupsmarsj for orgel kom brudeparet sammen inn i kirken med sitt følge av fem brudepiker og brudesvenn. Brudesvenn var Mette-Marits sønn Marius. Bryllupsmarsjen, som ble spilt offentlig for første gang, er skrevet av Nils Henrik Asheim.

Etter flere kulturelle innslag, der både prinsesse Märtha Louise og den svenske kronprinsesse Victoria bidro, var tiden inne for selve ekteskapsinngåelsen.

— For Gud vår Skapers ansikt i disse vitners nærvær spør jeg deg Haakon, Norges kronprins: Vil du ha Mette-Marit Tjessem Høiby som står ved din side til din hustru, spurte biskop Gunnar Stålsett.

— Ja, lød svaret fra kronprinsen klart og tydelig.

— Vil du elske og ære henne og bli trofast hos henne i gode og onde dager inntil døde skiller dere?

— Ja.

Deretter kom de samme spørsmålene til bruden og hennes ja, som var mer lavmælt.

— For Guds ansikt og i disse vitners nærvær har dere nå lovet hverandre at dere vil leve sammen i ekteskap og gitt hverandre hånden på det. Derfor erklærer jeg at dere er rette ektefolk. Norge hadde fått sin kronprinsesse Mette-Marit.

Jubel Etter at biskopen hadde lest velsignelsen, kunne ekteparet forlate Domkirken mens Jan Garbarek og domorganist Kåre Nordstoga spilte "Gammel brudemarsj fra Østerdalen".

De nygifte ble møtt med ellevill jubel da de utenfor Domkirken kysset hverandre - to ganger.

Etter vielsen mottok kronprinsparet folkets hyllest på Slottsplassen.