Venstre-lederen holdt en landsmøtetale, som til Sponheim å være, var oppsiktsvekkende fri for bitende angrep på politiske motstandere. En sentral Venstre-kilde opplyser til BT at partiledelsen torsdag kveld oppfordret Sponheim å bruke talen til å fokusere på Venstres politikk, fremfor raljering over andre partier og politikere.

Sponheim fulgte opp med å drysse ros og superlativer, ikke minst over norske kvinner.

Flittige kvinner

— Det er ikke olje og gass vi skal leve av i fremtiden. Det er kvinnene. Vi har verdens beste kvinner. De jobber mest, føder flere barn enn noe annet land i Vest-Europa, og har samtidig den høyeste utdannelsen. Så får det heller bli opp til oss gutta å sysle med primitive ting som verneplikt, sa Sponheim, til rungende applaus i landsmøtesalen på SAS-hotellet på Bryggen i Bergen.

Venstre-lederen vil ha flere kvinnelige gründere, for eksempel innen kulturbasert næringsliv.

— Det må ikke bli sånn at det mest naturlige for godt utdannede norske kvinner er å bli saksbehandler i offentlig sektor. Det største fortrinnet Norge har, er at vi har de beste kvinnene, sa Sponheim, før han la til:

— Dette er ikke et forsøk på å sjarmere kvinnene fra min side, bedyret Sponheim, til munter humring fra partikollegene. I talen hevdet Sponheim også at «jeg er ingen populist».

I tenkeboksen om EU

Nei-mannen Sponheim er også på glid i EU-saken. Han leder et parti som er delt omtrent på midten i spørsmålet om norsk medlemskap.

— Det foregår en intens EU-kamp i mitt hode. Akkurat nå er ja-argumentene på offensiven. I det siste er jeg blitt enormt opptatt av den enorme fredskraften EU er, sa Sponheim etter talen, der han avslørte at EUs håndtering av Tyrkias mulige medlemskap blir avgjørende for hans standpunkt.

— Klarer EU å ta imot Tyrkia på en inkluderende måte, ja da må jeg gå lange turer på Hardangervidda for å prøve mitt EU-standpunkt mot stadig nye realiteter, sier Sponheim.

Han vil at Venstre skal bruke tiden frem mot landsmøtet om to år til en grundig debatt om partiets holdning til norsk medlemskap.

Men Sponheims EU-uttalelser ble varmt mottatt av tilhengere som nestleder Olaf Thommessen og Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen.

— Jeg hadde ikke ventet at Sponheim skulle snakke oss EU-tilhengere til tårene, sier Michelsen.

Ønsker SV lykke til

Sponheim kaller klimaendringene «vår generasjons største utfordring». Han valgte i talen å gi regjeringspartiet SV forsiktig honnør for miljøinnsatsen i regjeringen.

— Jeg er helt sikker på at SV slåss hver dag for de beste resultatene for et bedre miljø, akkurat slik vi gjorde i den forrige regjeringen. Jeg ønsker SV lykke til i alle miljøpolitiske slag som skal stå i regjeringen de to og et halvt neste årene, sa Sponheim.

Han hevder Ap og Sp er problemene i regjeringens miljøpolitikk. Sponheim mener de to partiene konsekvent prioriteriterer industriens og landbrukets interesser på bekostning av miljøhensyn når disse står mot hverandre.

Venstre vil kutte 30 prosent av norske klimagassutslipp innen 2020.

Sponheim lanserte også partiets målsetting for høstens lokalvalg, nemlig Venstres beste kommunevalg siden 1971.

Dessuten skal Venstre bli det største sentrumspartiet i alle de store byene, ja også på landsplan, hvis Sponheims drøm går i oppfyllelse.

I GODT HUMØR: Venstre-lederen Lars Sponheim var i godlaget då han åpnet landsmøtet på SAS-hotellet i Bergen i går. Han mener blant annet at Norge har de beste kvinnene.
Silje Katrine Robinson