• Den største skandalen i Nobels historie, sier sivilingeniør Fred Goldberg om tildelingen av Fredsprisen til Al Gore og FNs klimapanel.

Goldberg er denne helgen invitert til Frps miljø— og klimakonferanse i Bergen for å svare på spørsmålet om hvorvidt mennesket påvirker klimaet. Den svenske dosenten, som har tatt doktorgrad på sveiseteknologi, kom med svært klar tale.

— Statistikk beviser at mennesket ikke har noen påvisning på CO2-utslippene, slo han fast. Etter talen uttalte han til pressen at det er «tragisk at Al Gore får dupere verden». Han håper Frp kan bidra til å avsløre at mye av klimadebatten er «et kynisk spill om penger.»

Les også: - Frp vil ikke drive symbolpolitikk

Forskere som har ropt varsku om at Golfstrømmen vil snu, fikk også sitt pass påskrevet:

— Nonsens for å vekke oppmerksomhet, sa Goldberg til en sal full av Frp-politikere fra hele Vestlandet.

Ingen klimaforskere

Helgens konferanse er den første av fire som tilsammen samler 1000 deltagere. Sentrale Frp-politikere gjorde i går et stort poeng av at Frp tør stille spørsmål ved de konklusjoner de hevder andre politikere er ferdig med å debattere. Men Frp har ikke invitert noen klimaforskere, bare Bellona, oljeindustrien og andre aktører.

Ingen klimaforskere. Goldberg var derfor den eneste som belyste de vitenskapelige fakta i saken. Selv kaller han seg klimaanalytiker. Med utgangspunkt i analyser av statistikk, slo han fast at han ikke har funnet noen sammenheng mellom utslipp av CO2 og temperaturøkning. Hans forklaring på den omtalte temperaturøkningen er «sol og mindre skyer».

— Det kommer til å bli kaldere, spår han.

På spørsmål om hvorfor 2500 forskere, som står bak FNs klimapanel, kan komme til en helt motsatt konklusjon, svarer han følgende:

— Fordi det står i statuttene at de skal vise at mennesket påvirker klimaet.

Han mener at vanndamp er årsak til 95-98 prosent av drivhuseffekten.

Kull fra grill? Goldberg forklarte at hans klimaengasjement henger sammen med innføring av CO2-avgift i Sverige. Han brukte mye tid på å forklare at svingninger i CO2-utslipp skyldes naturlige variasjoner, og til å så tvil om holdbarheten ved målinger som klimaeksperter presenterer.

— Temperaturmålestasjonen i for eksempel Kentucky står foran en grill. Kanskje det var her man fikk for seg at «koldioxid» var årsaken, spurte han retorisk.

Falt i god jord

Budskapet ble godt mottatt. Partiets miljøpolitiske talsmann, Ketil Solvik Olsen, forklarte at Goldberg var invitert fordi han har markert seg med gode, saklige standpunkter. Men han ville ikke ta stilling til innholdet i talen hans. Likevel påpeker han at Frp tar miljøutfordringene på alvor og drøfter ulike tiltak. Partiets formann Siv Jensen vil ikke svare på om hun tror klimaendringene er menneskeskapt eller ikke.

— Jeg vil ikke avvise det. Men jeg er ikke forsker. Jeg må basere meg på de resultater de greier å frembringe. Jeg registrerer at det er delte meninger om det. Jeg ser også at det er store væromslag. Er de naturlige eller farlige? Svarene foreligger ikke, sier formann Siv Jensen.

— Du vil altså ikke si om du tror de er menneskeskapt?

— Jeg vet ikke, men jeg avviser ikke at de er det.

Jensen kom med flere utfall mot de andre partienes klimapolitikk. Hun mente Ap.s klimapolitikk går ut på å gjøre det «vanskeligst mulig, vondest mulig og mest mulig plagsomt», og at Jens Stoltenberg og miljøbevegelsen går inn for «symbolske tiltak for at vi skal blø».

Er klimaendringene menneskeskapte? Diskuter saken her!

Tor Erik H. Mathiesen, Aftenposten