Ifølge Whitson var Sankt Bernhardshunden Bamse svært viktig for mannskapet om bord på minesveiperen «Thorodd», som var stasjonert i byene Montrose og Dundee i Skottland under krigen.

— Hans omsorg betydde mye, særlig for de unge guttene. De var langt hjemmefra, og kontakten med Bamse var ett av få lysglimt i en usikker krigstilværelse, sier den skotske forfatteren til bt.no.

I tillegg ga Bamses tapre krigsinnsats de norske soldatene håp og inspirasjon, ifølge Whitson.

Statue i Skottland

En gang skal Bamse ha reddet livet til en ung løytnant, som ble angrepet med kniv, ved å dytte knivmannen i sjøen. I tillegg skal han ha reddet en matros, som hadde falt over bord, på land.

Det var BBC som først omtalte biografien i dag. Bamse blir av mange regnet som en av Norges største krigshelter, men er trolig mer kjent i utlandet enn her hjemme. I byen Montrose i Skottland har han en egen statue, og han er også gravlagt her.

— Statuen av Bamse ble avduket av prins Andrew den 17. oktober 2006. Den har fått en fremstående plassering i havneområdet. Graven hans er blitt stelt i alle år, og ligger like ved. Han er gravlagt med hodet pekende mot hjemlandet Norge.

Bamses matfar, kaptein Erling Hafto, kjøpte Bamse på en kennel utenfor Oslo, og tok ham med seg hjem til Honningsvåg. Hafto var kaptein på «Thorodd», og Bamse ble fort en del av mannskapet her. I 1940 dro «Thorodd» ut for å bistå de norske styrkene.

- Viktig å få fortalt historien

Whitson har skrevet biografien sammen med Andrew Orr.

— Hvorfor har dere skrevet bok om Bamse?

— Det var min kollega Andrew Orr som innså hvor viktig historien om Bamse er, ikke bare i seg selv, men også for det gode forholdet mellom Skottland og Norge. Ved hjelp av mennesker i Norge og Skottland har det vært mulig å skrive ned historien om Bamse. Som Andrew sa det: «Det er en historie som bare ventet på å bli fortalt.»

— Har du en favoritt blant historiene om Bamse?

— Han skal ha hatt en indre alarmklokke, som sa fra når det var på tide at mannskapet forlot puben og kom seg tilbake til «Thorodd» for natten. Hvis de kom for sent, ville de bli straffet. Ryktene sier at Bamse fysisk dyttet uvillige soldater tilbake til skipet, og hvis noen prøvde å rømme, ble de hanket inn igjen, sier Whitson.

Har du hørt om Bamse fra før av? Kjenner du andre historier om ham? Skriv et innlegg her.

St. Bernhardshunden Bamse avbildet sammen med norske marinesoldater under annen verdenskrig.
SKOTSK GRAV: Bamse er begravd i Montrose i Skottland med nesen mot fedrelandet.
PRIVAT
STATUE: Bamse har også en egen statue i Skottland, som ble høytidelig avduket av prins Andrew i 2006.
PRIVAT
PRIVAT